NEUPITNI RASMUSSEN

SAD podupiru izbor danskog premijera za šefa NATO-a

21.03.2009 u 22:06

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su saveznicima u NATO-u rekle da će podržati izbor danskog premijera Andersa Fogha Rasmussena za novog čelnika saveza, rekli su u subotu NATO-ovi diplomati i izvori bliski administraciji SAD-a

BRUXELLES - Rasmussen za mjesto glavnog tajnika NATO-a već ima potporu utjecajnih europskih zemalja, Njemačke, Velike Britanije i Francuske, ali je Washington razmatrao davanje podrške kanadskom ministru obrane Peteru McKayu.

Izvor blizak administraciji predsjednika Baracka Obame rekao je da je Washington naznačio da će prihvatiti Rasmussena nakon što je savjetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a, general James Jones, ovoga mjeseca, posjetio Dansku.

Dva viša NATO-ova diplomata potvrdila su da je Washington signalizirao saveznicima da će prihvatiti Rasmussena.

Obama pozdravio francuski zahtjev za povratak u zapovjedništvo NATO-a

Predsjednik SAD-a Barack Obama pozdravio je namjeru Francuske da se vrati u zapovjedne strukture NATO-a iz kojih je izašla 1966. godine.

Obama je u izjavi od subote rekao da pozdravlja odluku francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji je u petak uputio službeni zahtjev za ponovno uključivanje u zapovjedne strukltrue NATO-a.

Bivši francuski predsjednik Charles de Gaulle je 1966. godine iznenada povukao svoju zemlju iz zapovjedništva NATO-a i zatražio da iz Francuske odu svi saveznički vojnici i uklone se strane baze. Francuska je ostala članica NATO-a ali je izašla iz njegovog zapovjedništva