za reforme za ljude

'Sad je dosta': Sindikati najavili prosvjednu povorku na Praznik rada

09.04.2018 u 13:47

Bionic
Reading

Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Matica hrvatskih sindikata najavili su prosvjednu povorku u Zagrebu povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada 1. svibnja, a u zajedničkoj kampanji 'Za reforme za ljude' zalažu se za kvalitetniji život i ostanak ljudi u Hrvatskoj te pozivaju sve nezadovoljne potezima Vlade da im se pridruže

'Hrvatski radnici traže pravedne i bolje uvjete rada, dostojanstvenu starost, kvalitetno obrazovanje kao temelj razvoja i budućnosti, efikasan javni zdravstveni sustav dostupan svima, učinkovito pravosuđe i javnu upravu te vraćanje povjerenja građana u institucije i promjenu odnosa prema Europskoj uniji unutar nje. Hrvatski radnici traže Europu za građane', zajednička je izjava predstavnika hrvatskih sindikata s konferencije za medije održane u ponedjeljak.

Kao neke od ključnih koraka ističu povećanje plaća u javnom i privatnom sektoru, snižavanje dobi za odlazak u mirovinu, podizanje razine kvalitete obrazovanja na svim razinama, jačanje javnog zdravstva, zaustavljanje komercijalizacije usluga i privatizacije primarne zdravstvene zaštite te razvoj autentičnog odnosa prema Europskoj uniji.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel izjavio je kako su porezna i zdravstvena reforma išle u korist privatnih lobija i kapitala te kako uvoz radnika iz inozemstva ne može riješiti problem nedostatka radne snage u Hrvatskoj, a predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić osvrnuo se na povećanje godina staža potrebnih za odlazak u mirovinu, rekavši kako je to 'ekonomski, socijalno i humano apsolutno neodrživo'.

'Jučerašnje ankete koje pokazuju da 77 posto građana smatra da potezi ove Vlade idu u krivom smjeru alarmiraju u zadnji tren da hrvatski građani i radnici kažu 'Sad je dosta!' te zato još jedanput pozivamo sve da se pojavimo 1. svibnja u Zagrebu na Trgu kralja Petra Krešimira IV i da prosvjednom povorkom pokažemo da je to samo prvi korak u našim budućim zajedničkim aktivnostima da hrvatskim građanima bude bolje i da se u Hrvatskoj konačno provedu reforme za ljude', zaključio je Novosel.

Prosvjedna povorka će ići do Maksimira, u kojem se građani tradicionalno okupljaju, a najavljeno je kako će na prosvjed autobusima doći i članovi sindikata iz još šest hrvatskih gradova.

  • +10
Prvosvibanjski prosvjed sindikata 2017. Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL