alarmantno izvješće

Sindikat policije: Nizozemska sve više podsjeća na narko-države južnoameričkog tipa

23.02.2018 u 15:23

Bionic
Reading

Kirminalci vode paralelnu ekonomiju a policija se bori s nedostatkom resursa i lošom opremom, pa Nizozemska sve više podsjeća na narko-države južnoameričkog tipa, upozorio je sredinom tjedna policijski sindikat te države

Nizozemska iz dana u dan zbog sprege kriminalaca i potkupljivih političara poprima odlike narko-države, stoji u godišnjem izvješću nacionalne policijske udruge koje prenosi britanski The Guardian.   

'U posljednjih 25 godina vidio sam male dilere kako se pretvaraju u velike poduzetnike s dobrim kontaktima među političarima i investitorima', kazao je jedan od 400 policijskih istražitelja koji su citirani u alarmantnom izvješću koje je sastavljeno pod uvjetom zaštite njihovih identiteta.

Na osnovi podataka skupljenih tijekom godine i pol, sindikalno izvješće otrkiva dodatne uznemirujuće podatke, pa tako policija, zbog nedostatka ljudstva, preuzima tek 20 posto slučajeva.

U pojašnjenju stanja stoji kako se policajci sve više moraju usredotočiti na slučajeve brutalnih oružanih pljački i ubojstava, dok nešto lakša kaznena djela, uključujući i ona protiv starijih i nemoćnih, često ostaju nekažnjeni.

S trenutnim ljudstvom i resursima tek jedna od devet kriminalnih skupina postane predmet zanimanja policije', navodi se u upozoravajućem izvješću.

Nizozemska policija Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Osim prekovremenog rada i preopterećenih resursa, problem nacionalne policije je nedovoljna obuka i birokracija.

Policiji je potrebno najmanje 2.000 dodatnih istražitelja, zaključuje se u izvješću šefa policijskog sindikata Jana Struijsa.

Nakon što je izvješće objavljeno, nizozemski ministar pravosuđa i sigurnosti Ferd Grapperhaus najavio je nova investiranja u policiju kazavši kako je sindikalno upozorenje shvaćeno ozbiljno.