NEJEDNAKOST U VRHU VLASTI

Sindikat predlaže: Neka na Dan žena sjednicu vlade vodi jedna od potpredsjednica

05.03.2018 u 12:01

Bionic
Reading

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika RH uoči Međunarodnog dana žena predlaže Vladi Republike da sjednicu ovog najvišeg izvršnog tijela državne vlasti 8. ožujka, koji ovoga puta pada baš u dan kada se uobičajeno održavaju sjednice Vlade – četvrtak, vodi jedna od dvije potpredsjednice Vlade, priopćili su iz tog sindikata

Sindikat predlaže da u tjednu obilježavanja Međunarodnog dana žena sjednicom Vlade i ubuduće predsjedava žena.

To, kažu u sindikatu, nije suprotno Poslovniku Vlade koji omogućava da sjednicom Vlade predsjedava prvi potpredsjednik Vlade, odnosno potpredsjednik Vlade kojeg ovlasti predsjednik Vlade. Podsjetimo, u Vladi sjede dvije potpredsjednice - ministrica gospodarstva Martina Dalić i ministrica europskih i vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić, te uz njih kao ministrice - ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, ministrica obitelji i demografije Nada Murganić te ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

'Predlaže se da u toj prigodi jedna od točaka dnevnog reda sjednice Vlade bude i izvješće o zastupljenosti i položaju žena u tijelima zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti te državnim tvrtkama', poručuju iz SDLSN-a.

Sindikat podsjeća da je u aktualnoj Vladi od 21 člana šest žena, premda od toga čak dvije potpredsjednice Vlade te da je od 1990. godine do danas od 12 premijera samo jedna predsjednica Vlade bila žena, ali čak ni ona svoju poziciju nije izborila na političkim izborima jer je predsjednicom postala uslijed krize Vlade i ostavke tadašnjeg premijera.

  • +55
Sva lica Martine Dalić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

S druge strane, u državnoj službi, prema podacima Ministarstva uprave od 30. rujna 2017. godine, zaposleno je 27.678 žena i 28.026 muškaraca tako da žene čine 49,7 posto ukupnog broja zaposlenih, uz napomenu da muškarci imaju 'prevlast' u broju zaposlenih zahvaljujući još uvijek pretežito muškoj strukturi zaposlenika najmnogoljudnijeg ministarstva – Ministarstva unutarnjih poslova, u kojem je zaposleno 3.618 policijskih službenica ili 17,81 posto od ukupnog broja policijskih službenika, ali i 3.900 državnih službenica ili namještenica ili 79,87 posto od ukupnog broja državnih službenika i namještenika u MUP-u.

  • +6
Marija Pejčinović Burić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

'Međutim, broj ministrica u Vladi Republike Hrvatske ne odražava zastupljenost žena u tijelima državne uprave pa bi ovim činom Vlada aktualizirala problem odgovarajuće participacije žena u javnoj upravi i političkom životu', kažu u sindikatu.