MNOŠTVO DOKAZA

SAD: Istražno povjerenstvo pozvalo Trumpa na svjedočenje o napadu na Kongres. Što ako se ne odazove?

21.10.2022 u 21:15

Bionic
Reading

Odbor Zastupničkog doma koje istražuje napad pristaša Donalda Trumpa na američki Kapitol 6. siječnja 2021. priopćio je u petak da je bivšem predsjedniku poslao poziv kojim zahtijeva da mu podnese dokumentaciju o napadu na Kapitol i svjedoči pod prisegom

Sudski poziv zahtijeva da se dokumenti predaju povjerenstvu do 4. studenoga i da se Trump pojavi zbog svjedočenja 14. studenog ili oko tog datuma.

"Kao što je pokazano u našim saslušanjima, prikupili smo ogromnu količinu dokaza, uključujući od desetaka bivših dužnosnika i djelatnika koje ste imenovali, da ste osobno orkestrirali i nadzirali višestruki pokušaj da se ponište predsjednički izbori 2020. i da se opstruira mirna tranzicija vlasti," napisalo je povjerenstvo u pismu Trumpu

  • +23
Donald Trump Izvor: EPA / Autor: KEVIN DIETSCH / POOL

Sedam demokratskih i dva republikanska člana posebnog odbora Zastupničkog doma jednoglasno su glasali 13. listopada da se Trumpu uruči poziv.

Trump bi mogao dobiti kaznenu prijavu ako se ogluši na poziv.

Podsjetimo, Steve Bannon, istaknuta figura američke desnice i bivši Trumpov strateg, osuđen je danas na četiri mjeseca zatvora jer je odbio surađivati sa kongresnicima koji su istraživali prošlogodišnji napad Trumpovih pristaša na Kapitol.