WIKILEAKS

SAD i Njemačka tajno razvijaju špijunske satelite

03.01.2011 u 14:35

Bionic
Reading

SAD i Njemačka zajedno i tajno, pod krinkom trgovinskih aktivnosti, razvijaju špijunske satelite unatoč žestoku protivljenju Francuza, po podatcima iz diplomatskih izvora objavljenima na WikiLeaksu, koje je u ponedjeljak prenio i norveški list Aftenposten.

Planom pod nazivom HiROS predviđa se izgradnja neodređena broja satelita visoke rezolucije za špijuniranje, koji mogu u fokusu imati predmete od 50 cm, slati slike na Zemlju puno brže od satelita koji su trenutačno u funkciji te snimati infracrvene fotografije tijekom noći.

Službena svrha satelita je zaštita okoliša, a 70 posto satelitskih kapaciteta prodat će se privatnim poduzetnicima. Program će biti "pod potpunom kontrolom" njemačke tajne službe (BND) i njemačke svemirske agencije (DLR).

Informacije američkog veleposlanstva u Berlinu, koje je prenio Aftenposten, pokrivaju razdoblje od veljače 2009. do veljače 2010.

"S Francuskom nije predviđena nikakva suradnja, kao ni s ikojom drugom zemljom EU-a, na projektu HiROS", rekao je dužnosnik DLR-a Andreas Eckart za Aftenposten. List također prenosi kako sateliti stoje ukupno 1,6 milijarda kruna te da bi u uporabi trebali biti 2012. i 2013.