MESIĆ UPOZORAVA

SAD i EU trebaju zaustaviti Dodikovu politiku protiv BiH

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 09.12.2008 10:30
  • Objavljeno 09.12.2008 u 08:01
Stjepan Mesić

Stjepan Mesić

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Administracija Baracka Obame i čelništvo EU-a trebali bi zaustaviti politiku dezintegriranja BiH koju provodi čelnik Republike Srpske Milorad Dodik, upozorio je predsjednik Stjepan Mesić

"Pozivamo novu američku administraciju i europsku administraciju da zaustavi ambicije Milorada Dodika da uništi BiH", rekao je predsjednik Mesić u predavanju o sigurnosnim izazovima u regiji održanom u organizaciji Instituta za svjetsku politiku  u New Yorku,  objašnjavajući kako Dodikova politika protiv integracije RS-a u BiH priječi i eurointegraciju BiH, a time i uključenje cijele regije u ujedinjenu Europu.

Govoreći o integraciji zemalja jugoistočne Europe u Europsku uniju, predsjednik Mesić je ocijenio da će takva "ujedinjena Europa postati najveći faktor mira i stabilnosti u svijetu".

"EU je najelitniji klub zemalja u smislu razvoja gospodarskih potencijala i po isključenju rata kao sredstva politike", naglasio je Mesić u govoru pred auditorijem u kojem je bilo 30-ak veleposlanika i diplomata zemalja Vijeća sigurnosti UN-a i članica UN-a, uključujući SAD, Italiju, Njemačku, Finsku, Češku i druge.

Opisujući različit tempo približavanja EU-u po zemljama regije, predsjednik Mesić je istaknuo kako Hrvatska u tome prednjači, da dovršava pristupne pregovore i želi se što prije priključiti Uniji kako bi poslužila kao primjer i pružila podršku u eurointegraciji susjednih zemalja.

U tom je kontekstu upozorio da "postoje i snage kojima se takvo europsko udruživanje ne sviđa".

Takve su snage "prije svega u Srbiji, zbog imperijalističkih ciljeva koje žele ostvariti u budućnosti", rekao je Mesić, napominjući da su sadašnje srbijanske vlasti proeuropski orijentirane.

Probleme s eurointegracijom BiH, Mesić je povezao s time da Daytonskim sporazumom u BiH nisu uspostavljeni mehanizmi kompatibilni ostalim europskim državama, a posebno je ukazao na štetnost politike Milorada Dodika protiv integracije RS-a u BiH.

"Vrh vlasti u RS-u vjeruje da će se Europa i svijet umoriti, a RS će se pridružiti Srbiji", rekao je.

Dodikovu politiku usporedio je s nekadašnjom politikom Slobodana Miloševića na dezintegraciji Jugoslavije, radi stvaranja Velike Srbije. "Kao što svijet nije prepoznao politiku Miloševića, tako ni danas ne prepoznaje politiku Dodika", dodao je.

"Kada bi Dodik uspio priključiti RS Srbiji, onda bi se Hrvati koncentrirani u Hercegovini isto tako željeli priključiti Hrvatskoj, a ostala bi mala bošnjačka država okružena neprijateljima. Kada bi se to dogodilo, ta bi mala država postala utočište svih terorista ovoga svijeta", rekao je hrvatski predsjednik u govoru na temu "Jugoistočna Europa kao faktor europske sigurnosti".

Predsjednik Mesić će se u večernjim satima u Stalnoj misiji RH pri UN-u susresti s iseljenim Hrvatima šireg područja New Yorka.

 

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi