ČASNA PIONIRSKA

'SAD dale garanciju da nisu, niti će prisluškivati UN'

Bionic
Reading

Glasnogovornik Glavnoj tajništva Ujedinjenih naroda Martin Nesirky je priopćio da je ured UN-a kontaktirao američke vlasti o pitanju nedavnih navoda njemačkog lista 'Der Spiegel' o američkom špijuniranju sastanaka u UN-u, kao i da je iz Washingtona stigla garancija da američke obavještajne službe 'nisu, niti će se baviti prisluškivanjem dužnosnika UN-a', prenosi Anadolu Agency.

Nesirky je podsjetio da norme međunarodnog prava garantiraju imunitet diplomatske misije i ureda UN-a i da te odredbe moraju poštivati sve zemlje, ali nije odgovorio na brojna pitanja novinara da li UN raspolaže informacijama o konkretnim slučajevima prisluškivanja.

Njemački list 'Der Spiegel' je u kolovozu objavio informacije o prisluškivanju telefonskih razgovora i video sustava UN-a od Američke agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), a informacije je javnosti dostupnim učinio bivši uposlenik NSA-a Edward Snowden.

Sporazumom iz Beča usvojenom 1961. godine daje se imunitet stranim diplomatskim predstavništvima u svijetu i ona ne mogu biti predmet pretresa ili istrage domaćih institucija. Isti sporazum garantira imunitet svim sastancima koji se održavaju unutar diplomatskih predstavništava.