'KONAČNO'

SAD: Biden odobrio Tajvanu vojnu pomoć za suverene države

31.08.2023 u 06:14

Bionic
Reading

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena odobrila je vojni transfer na Tajvan u okviru Programa financiranja stranih oružanih snaga (Foreign Military Financing - FMF), koji se inače koristi za suverene države, navodi se u obavijesti poslanoj Kongresu

Obavijest, u koju je Reuters imao uvid u srijedu, obavještava kongresne odbore o namjeri State Departmenta da izdvoji do 80 milijuna dolara FMF sredstava za potporu Tajvanu.

Tajvansko ministarstvo obrane izrazilo je zahvalnost, ali je reklo da nema komentara o detaljima pomoći, ističući da su Sjedinjene Države već pomogle u jačanju borbenih sposobnosti otoka prema postojećim politikama i zakonima.

Republikanski zastupnik Michael McCaul, predsjedavajući Odbora za vanjske poslove Zastupničkog doma, rekao je da mu je drago što administracija "konačno" pruža FMF Tajvanu.

"Ovo oružje ne samo da će pomoći Tajvanu i zaštititi druge demokracije u regiji, nego će također ojačati američki položaj odvraćanja i osigurati našu nacionalnu sigurnost od sve agresivnije Kineske komunističke partije", rekao je McCaul u izjavi.

Dužnosnik State Departmenta potvrdio je obavijest Kongresu i rekao da odluka da se Tajvanu pruži pomoć FMF-a ne odražava nikakvu promjenu u politici SAD-a.

  • +7
Tajvanska vojska Izvor: Profimedia / Autor: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kina se više puta žalila Sjedinjenim Državama zbog vojne pomoći Tajvanu, a njezino Ministarstvo obrane reklo je da američka vojska mora zaustaviti sve oblike "vojnog dosluha" s Tajvanom.

Sjedinjene Države, najvažniji dobavljač oružja za Tajvan, prošli su mjesec najavile paket pomoći u oružju vrijedan do 345 milijuna dolara.