incident u saboru

Sačić o sukobu s Jandrokovićem: 'Ja sam civiliziran, bio sam u stanju nužne obrane'

21.04.2023 u 08:55

Bionic
Reading

Nakon incidenta sredinom tjedna u Saboru, o svemu se oglasio i zastupnik Hrvatskih suverenista Željko Sačić

'Ja reagiram kao miroljubiv čovjek s puno argumenata i kad vidim da prema meni netko protupravno nastupa, kad krši otvoreno zakon, u ovom slučaju poslovnik, ja reagiram verbalno na način da svoju argumentaciju i glasom podebljam. I to je normalno', rekao je Sačić, gostujući na Hrvatskom radiju.

Iako je incident izgledao kao na rubu fizičkog obračuna, Sačić kaže da ni u jednom trenu nije mislio fizički nasrnuti prema predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću.

'Ma dajte molim vas, to su gluposti. a od svoje 14 godine živim u sustavu koji me disciplinira. Ja sam civiliziran čovjek, magistar kazneno prosvjetnog prava. Naravno da sam krenuo prema dolje jer je pauza. Sjednica nije trajala, to je suština priče. Ja sam bio u stanju nužne obrane u zaštiti pravila poslovnika hrvatskog sabora', kaže.

'Jandroković je dobro shvatio da je prekoračio sve i da ga je bijes savladao i tom trenutku je prekoračio elementarna pravila poslovničkog rada kao predsjedavatelj Sabora. Nakon naših argumenata, on se povukao kao što se vidjelo. Nažalost, nama su sankcije nepravedno ostale', rekao je Sačić.

Incident u Saboru Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Hrvatski sabor

Sačić se zbog kazne udaljavanja od rasprave na dva dana požalio i Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav koji bi danas trebao donijeti odluku. 'Ja ohrabrujem kolegice i kolege iz oporbe, posebno iz vladajućih da u interesu zaštite ustavnosti i zakonitog rada u Saboru donesu presude u moju korist jer ako neće ja ću podnijeti ustavnu tužbu. Ovo je eklatantno, nogometnim rječnikom sudac odsvira kraj prvog poluvremena, igrači izlaze van s terena i nešto mu se pričini i nekome dade crveni karton. Ne može to tako', zaključuje Sačić.