ZAKLJUČAK 2022.

Saborska godina u znaku Ukrajine, inflacije i eura, ali i kadrovskih pitanja i oporbenih inicijativa

30.12.2022 u 07:45

Bionic
Reading

Ukrajina je tema koja je otvorila i zatvorila saborsku 2022. godinu: Sabor je u veljači donio deklaraciju o Ukrajini kojom je najoštrije osudio rusku agresija, u prosincu je odbio da se u Hrvatskoj obučavaju ukrajinski vojnici u sklopu misije EUMAM

Sabor je među prvim parlamentima 25. veljače, dan nakon ruske agresije, donio deklaraciju kojom pruža nedvosmislenu potporu ukrajinskom narodu i državi, najoštrije osuđuje rusku agresiju te podržava teritorijalnu cjelovitost, neovisnost i suverenitet Ukrajine. Deklaracija je prihvaćena velikom većinom, za nju su glasovala 133 zastupnika, a suzdržana je bila Katarina Peović (RF).

Samit Krimske platforme u Zagrebu

Snažnu podršku Ukrajini Sabor je izrazio i organiziranjem prvog parlamentarnog samita Krimske platforme, najvećeg međunarodnog događaja u povijesti hrvatskog parlamenta koji je u Zagrebu krajem listopada okupio 42 delegacije iz 32 države.

U sklopu tog događaja pred zastupnicima je govor održao predsjednik parlamenta Ukrajine Ruslan Stefančuk, a videovezom im se obratio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je zahvalio svima na podršci.

Sabor je izmjenama nekoliko zakona omogućio ukrajinskim izbjeglicama u Hrvatskoj da ostvare prava na zdravstvenu zaštitu te prava iz sustava socijalne skrbi i obrazovanja. Podršku Ukrajini potvrdio je i prihvaćanjem Vladinih mjera u humanitarnim, zdravstvenim, financijskim, obrambenim i drugim sektorima.

  • +45
Summit Međunarodne krimske platforme Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Damir Senčar/Hina

'Ne' obuci ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj

Ipak, na kraju godine nije pristao da Hrvatska na svom području obučava ukrajinske vojnike u sklopu misije EU-ove vojne pomoći za potporu Ukrajini – EUMAM. Od potrebnih 101, za odluku je glasalo 97 zastupnika.

Uz 77 zastupnika većine, za odluku je glasovalo i troje IDS-ovih, 15 (od 18) iz Socijaldemokrata, Zlatko Hasanbegović (Klub DP-a) te Milan Vrkljan (Klub Za pravednu Hrvatsku).

Protiv je bilo desetero zastupnika – petorica iz Kluba Domovinskog pokreta - Ivan Penava, Stephen Bartulica, Davor Dretar, Stipo Mlinarić i Daniel Spajić, potom Marijan Pavliček i Željko Sačić iz Suverenista, Ružica Vukovac (ZPH), Krešo Beljak i Željko Lenart (Klub HSS/RF). U glasovanje se nisu uključili klubovi SDP-a, Mosta, Zeleno-lijevog bloka, Centra i Glasa.

  • +4
Euri Izvor: Profimedia / Autor: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia

Energetska kriza i inflacija, euro i šengen

Globalna energetska kriza i rast cijena hrane i energenata, reflektirali su se i na zastupničke rasprave u kojima se tražio odgovor kako pomoći građanima u borbi protiv inflacije koja je u studenome dosegnula 13,5 posto. To je najviša razina od kada Državni zavod za statistiku vodi te podatke.

Kako bi smanjio udar na građane i gospodarstvo Sabor je, na Vladin prijedlog, snizio stope PDV-a na niz, prije svega prehrambenih proizvoda, te uveo ekstraporez, tj. dodatni porez na dobit za tvrtke s povećanom dobiti koji će ići za potpore ranjivim kućanstvima.

Donio je Zakon o uvođenju eura kao službene valute te izmijenio cijeli niz važećih zakona radi priprema za uvođenje eura. Nakon što je Hrvatska postala članica šengenskog prostora, izmijenio je i zakone kojima se stvaraju pretpostavke za primjenu šengenske pravne stečevine. Donio je paket reformskih zakona iz socijalne skrbi, paket pravosudnih zakona, dva rebalansa proračuna, izmijenio Zakon o radu.

Dopunio je Zakon o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi i osigurao da svih 311.000 učenika osnovnih škola od drugog polugodišta ima besplatni školski obrok. Redefinirao je model obiteljskih mirovina, uveo očinski dopust i povećao roditeljske naknade. Ratificirao je i protokol o pristupanju Švedske i Finske u NATO.

Drugi korak u ustavnim promjenama, ništa od obnove

Sabor je napravio drugi, od tri koraka u promjenama Ustava koje se isključivo tiču referenduma, treći bi trebao napraviti u idućoj godini uspiju li vladajući pridobiti za to 101 zastupnika.

Donio je kodeks o etičkom djelovanju zastupnika, popis vrijednosti i načela na kojima bi zastupnici trebali temeljiti svoj rad. Nakon dvije godine rada pod epidemiološkim mjerama zbog epidemije covida, Sabor je proljetos ukinuo sve mjere i vratio se uobičajenom radu.

Ono što mu ni ove godine nije pošlo za rukom je obnoviti zgradu na Markovom trgu oštećenu u zagrebačkom i petrinjskom potresu, u ožujku, odnosno prosincu 2020. Tvrtka koju je za taj posao odabrao, proljetos je odustala od posla, pa je raspisan novi natječaj za koji se zna tek da je pristiglo šest ponuda.

  • +2
Sjednica Antikorupcijskog vijeća Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Oporbene inicijative redom odbijene

Oporbene inicijative, kojih je bilo dosta, saborska je većina redom odbijala, među njima i one da se osnuju istražna povjerenstva za Inu, za način korištenja sredstva iz EU fondova, a nakon afere 'Softver' i uhićenja bivše ministrice Gabrijele Žalac.

Zbog afere s preprodajom plina u Ini, oporba je tražila i izvanrednu sjednicu Sabora na kojoj bi se raspravljalo o 'pljački stoljeća', no kada im to nije uspjelo, raspravu su preselili na saborska radna tijela. Antikorupcijsko vijeće, koje vodi Nikola Grmoja (Most) saslušavalo je bivšeg šefa Janafa i USKOK-ova osumnjičenika Dragana Kovačevića i bivšeg predsjednika Nadzornog odbora Ine Damira Vanđelića, a Odbor za gospodarstvo ministra gospodarstva Filipovića.

Nisu prošle ni inicijative lijevo-liberalnih stranaka i Mosta da se raspusti Sabor, slijedom uhićenja bivšeg ministra Darka Horvata i istražnih postupka protiv drugih dužnosnika Vlade. Propale su i Mostove referendumske inicijative o ukidanju 'stožerokracije' i covid potvrda nakon što je Ustavni sud zaključio da referendumska pitanja nisu u skladu s Ustavom.

Oporba nije uspjela u ponovnom pokušaju rušenja ministra zdravstva Vilija Beroša, ni u nakani da 'crveni karton' dobije ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

  • +4
Ivan Paladina Izvor: Cropix / Autor: Damir Krajac / CROPIX

Kadrovska pitanja

Sabor je na Vladin prijedlog potvrdio četiri nova ministradva potpredsjednika Vlade nakon što su bivši podnijeli ostavke.

Ivan Paladina preuzeo je Ministarstvo graditeljstva i državne imovine od Darka Horvata koji je završio u zatvoru zbog sumnji u pogodovanje pri dodjeli bespovratnih poticaja poduzetnicima. Davor Filipović potvrđen je za ministra gospodarstva i održivog razvoja umjesto Tomislava Ćorića koji je imenovan viceguvernerom Hrvatske narodne banke, a Marin Piletić ministrom rada umjesto Josipa Aladrovića protiv kojeg je USKOK podigao optužnicu zbog pogodovanja kod zapošljavanja u HZMO-u.

Dugogodišnji ministar financija Zdravko Marić odlučio je sam otići, a zamijenio ga je Marko Primorac. Novim potpredsjednicima Vlade imenovao je Anju Šimpragu i Olega Butkovića. Zastupnica Reformista Natalija Martinčević napustila je saborsku većinu i prešla u oporbu, dok je oporbeni Hrvoje Zekanović otišao u suprotnom smjeru priključivši se većini koja sada broji 77 zastupnika.

Pišu: Mirna Puklin Vucelić i Marija Udiljak