KRAJ VLADAVINE

Sabor prihvatio Sanaderovu ostavku

03.07.2009 u 21:57

Bionic
Reading

Hrvatski sabor prihvatio je ostavku premijera Ive Sanadera sa 118 glasova za, dva suzdržana (HNS) i jednim protiv (Dragutin Lesar), a ta će odluka na snagu stupiti imenovanjem nove predsjednice Vlade.Sabor je time prihvatio i raspuštanje Vlade, koja će, po ranije prihvaćenim izmjenama Zakona o Vladi, nastaviti tehnički obavljati svoje poslove do imenovanja nove premijerke i potvrđivanja nove vlade

Premda se očekivalo da će se pojaviti u Saboru i tamo podnijeti ostavku, on je to učinio pismenim putem što je razočaralo njegove koalcijiske partnere Ivana Čehoka (HSLS), Milorada Pupovca (SDSS) i Josipa Friščića (HSS), a razbijesnila opoziciju.

"Naravno da svi što prije želimo prihvatiti ovu ostavku, ali neka se premijer pojavi i obrazloži prijeti li kakva ugroza njemu ili njegovoj obitelji, kako neki nagađaju", kazao je Damir Kajin (IDS).

On je ustvrdio da nikome nije poznat razlog premijerove ostavke, a Sanaderu je poručio kako bi "prema parlamentu s kojim je šest godina surađivao i u kojem je ranije sjedio bilo korektno da osobno obrazloži ostavku".

Sanader kao uvrijeđeno dijete

Boro Grubišić (HDSSB) smatra da ostavka nije dovoljno obrazložena dok Damir Kajin (IDS) smatra da je riječ o političkom manevru. 'Ono što je Sanader komentirao u tisku nije prezentirano pred ovim visokim domom, koji ga je izabrao", kazao je Grubišić, tumačeći da se Sanader ponaša "kao uvrijeđeno dijete koje se više ne želi igrati".Za Kajina premijerova ostavka je manevar, u koji se upustio vođen lošim procjenama svojihsavjetnika.'Timovi su ga krivo savjetovali da će za nekolikomjeseci svi plakati da se vrati. Mislim da su ovoga puta podcijenilinarod", rekao je Kajin.

Vesna Pusić (HNS) misli da premijer nije smio podnijeti ostavku bez obrazloženja.

"Ne može biti da premijer usred mandata podnese ostavku i da kaže - ovo je tren za novi početak", rekla je Pusić, ističući da jedini mogući trenutak za novi početak jednog premijera može biti kraj mandata.

Upozorila je i da je izostanak obrazloženja u javnosti pokrenuo lavinu špekulacija o razlozima ostavke, od puča u HDZ-u do unutarnjih ili vanjskopolitičkih razloga.

Ustvrdila je i da su jedine moguće interpretacije to da je Sanader zaključio da je zemlja u preteškom stanju, a on nedovoljno sposoban da bi ju vodio, ili da ga je netko "pritisnuo ili ucijenio".

Šef SDP-a Zoran Milanović smatra kako Jadranka Kosor ne može voditi Vladu u ovom trenutku.

'Vrijeme je za prijevremene izbore, ostavku ćemo, naravno, prihvatiti, ali novu premijerku nećemo', rekao je Milanović

Bebić im je, međutim, odgovorio kako premijer nema ni zakonske ni poslovničke obveze osobno doći u Sabor.

Kazao je i kako je planirano da Sabor danas (četvrtak) raspravi i izglasa ostavku, a sutra (petak), nakon što Jadranka Kosor od predsjednika Republike Stjepana Mesića dobije mandat za sastavljanje nove vlade, raspravi i imenuje novu premijerku te potvrdi ministre.

'Nema nikakve političke zapreke da se to i dogodi te da sutra raspravimo o prijedlogu Vlade", rekao je Bebić

Andrija Hebrang (HDZ) Sanaderov odlazak obrazložio je europskom brkljom.

'Brklja je stala pred Sanadera. Njegova ostavka je političkim rječnikom bunt protiv te brklje', kazao je Hebrang i dodao da 'neke članice EU nisu bile za to da Hrvatska ispuni svoj cilj, ulazak Hrvatske u EU nije se poklopio s njihovim interesima'.

Ispred Sanaderove kompozicije stala je EU brklja - Andrija Hebrang

Ivan Čehok (Klub HSLS) ustvrdio je također da je ostavka premijera novost u političkom životu Hrvatske, ali i prilika za "političku edukaciju i pedagogiju", te prilika da se po pitanju funkcioniranja Vlade razmisli o "novim načelima rukovođenja i vladanja, te novim programima".

"Pred nama je puno posla i bilo kakav kukavičluk i odustajanje bilo bi odustajanje nas svih", rekao je Čehok i dodado da smatar da je premijer trebao pojaviti u Saboru i usmeno podnijeti ostavku.

Sličnoga mišljenja bio je i Milorad Pupovac (SDSS) koji nije kriorazočarnost činjenicom što se Sanader zastupnicima, a preko njih i narodu obratio pismenim putem.

Pupovac je naglasio je kako je "ključno zadržati političku i izvršnu sigurnost u zemlji", te rekao kako se sada trebaju održati konzultacije s predsjednikom države, te međusobne konzultacije koalicijskih partnera.