socijalna suradnja

Sabor potvrdio vrlo važan ugovor za albanske radnike u Hrvatskoj

28.02.2024 u 12:47

Bionic
Reading

Hrvatski sabor potvrdio je u srijedu Ugovor o socijalnoj sigurnosti između Hrvatske i Albanije, te Sporazum hrvatske i slovenske vlade o izgradnji cestovnog mosta preko potoka Kamenice između naselja Obrež i Božakovo

Postojeći most je dotrajao i ne udovoljava tehničkim i infrastrukturnim uvjetima potrebnim za siguran i nesmetan promet i prelazak granice.

Dvije su se vlade stoga odlučile zajednički izgraditi novi cestovni most preko potoka Kamenice te je postignuta suglasnost da se pristupi sklapanju Sporazuma koji je u ožujku prošle godine potpisan u Opatiji.

Sredstva za njegovu izgradnju, 450 tisuća eura, osigurana su u državnom proračunu za ovu i projekcijama za 2025. i 2026. godinu.

Izgradnja mosta, preko Županijske uprave za ceste Karlovačke županije, uz financijsku pomoć Ministarstva prometa, kreće odmah, najavio je državni tajnik tog Ministarstva Tomislav Mihotić u nedavnoj saborskoj raspravi da se Sporazum potvrdi.

Ugovor s Albanijom

U odnosima Hrvatske i Albanije do sada nije bilo suradnje u području socijalne sigurnosti, zbog čega hrvatski radnici u Albaniji i albanski u Hrvatskoj nisu mogli u potpunosti ostvariti prava iz sustava socijalne sigurnosti.

Oko tri tisuće državljana Albanije ima uređen privremeni boravak u Hrvatskoj, uglavnom zbog rada, a 50-ak Hrvata ima prijavljeno boravište u Albaniji.

Interes je obiju strana da se ugovor sklopi, naglasio je nedavno u Saboru Vladin predstavnik Ivan Vidiš i pojasnio kako se njime uređuju prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja i zdravstvene zaštite, kao i prava iz obveznog mirovinskog osiguranja.

Za radnike su ugovori jako važni, jer tek na temelju njih mogu ostvarivati prava iz sustava socijalne sigurnosti, a najvažnije je pitanje mirovinskog staža koji steknu u Hrvatskoj ili Albaniji, omogućuje im se zbrajanje ostvarenog staža, rekao je Vidiš.

Sabor je jednoglasno donio i zakon kojim se u hrvatsko zakonodavstvo prenose pravila EU o označavanju automobilskih guma, a što bi kupcima trebala pomoći da odaberu gume s kojima će trošiti manje goriva, koje će im jamčiti više sigurnosti u vožnji i neće stvarati buku.

Na oznakama guma nalazit će se jasna i zajednička klasifikacija svojstava guma za: otpor kotrljanja, kočenje na mokrim površinama i vanjsku buku.

Stupanjem na snagu zakona kojim se uređuju ta pravila, „predmeti na zalihama“, dakle gume, morat će biti usuglašeni sa novim pravilima. Dio zakona stupa na snagu osmog dana od dana objave u Narodnim novinama, a dio 13. prosinca ove godine.

Sabor je izmijenio Stečajni zakon u djelu koji je vezan za uvođenje eura kao službene valute. U eurima, umjesto u kunama, izražavat će se iznosi predujma troškova predstečajnoga postupka, naknade za prijavu tražbine, najniži iznos temeljnog kapitala društva stečajnih upravitelja. I sto vrijedi i za predujam za namirenje troškova stečajnoga postupka, naknade za neovlašteno korištenje odnosno uporabu predmeta stečajne mase, početne cijene nekretnine na četvrtoj dražbi, te novčane kazne.

Spomenuti zakoni donijeti su bez većine oporbe, dio njenih zastupnika sabornicu je napustio nakon što je Sabor odbio oporbeni prijedlog da se raspusti, a dio uoči glasovanja o izmjenama Stečajnog zakona. U sabornici su ostali zastupnici Socijaldemokrata i nekoliko DP-ovih.