hrvatski sabor

Oporba: HDZ je pokazao nesigurnost i strah jer zna da će izgubiti vlast

22.02.2024 u 14:31

Bionic
Reading

Predstavnici oporbenih stranaka u četvrtak su u osvrtu na 14-satnu raspravu o raspuštanju Sabora ustvrdili da je HDZ pokazao nesigurnost, strah i uzdrmanost jer, ističu, znaju da će izgubiti vlast, ali su u stavovima pokazali i nesuglasje oko predizbornih koalicija

„HDZ-ova gotovo ekstremno desna retorika koju su pokazali u raspravi i u danima nakon prosvjeda ljevice pokušaj da za sebe pronađu prostor na desnom političkom spektru računajući da će time u stranu maknuti druge konkurente na desnici”, izjavio je čelnik Socijaldemokrata Davorko Vidović. Dodao je da smo svjedočili nevjerojatnom pokušaju da se određuje mjera hrvatstva i domoljublja, što pokazuje da HDZ ima veliki strah.

Komentirao je i oporbene istupe, rekavši da su neke stranke tražile prostor za pumpanje političkog ega i vlastite prepoznatljivosti umjesto zajedničkog udruženog nastupa. Stav predsjednika SDP-a Peđe Grbina da nije otvoren za suradnju sa Socijaldemokratima, popratio je komentarom da ima pjesma 'Bacila je sve niz rijeku' te da je Grbin davno niz vodu pustio nekad veliku i moćnu stranku SDP.

„Ja sam kao politički veteran i čovjek koji je stvarao i prvu veliku koaliciju pozvao na okupljanje jer je evidentno da udružena ljevica bez problema dobiva izbore. No jasno je da nemaju svi kapacitet za tu vrstu okupljanja. Onaj tko kaže 'ne' udruženoj ljevici taj je za ostanak HDZ-a na vlasti”, poručio je Vidović.

Raukar: Nakon izbora spremni smo ići u koaliciju sa SDP-om

I Urša Raukar Gamulin (Možemo!) smatra da je rasprava pokazala da je HDZ izrazito uzdrman subotnjim prosvjedom za koji uporno tvrdi da je bio neuspješan, da nije bilo hrvatskih zastava, da su svi prorusi i proputinovci, ali, naglašava, iz njihove aktivnosti je bilo potpuno jasno da se radi o izrazito jakoj uzdrmanosti i uplašenosti.

  • +3
Sabor raspravlja o Zakonu o reviziji Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

„HDZ je pokazao da se ne boji toliko izbora nego onoga što neminovno dolazi, a to je da će izgubiti vlast, što znači da će izgubiti sve svoje sinekure i svoju prestrašnu hobotnica koja se protegnula na cijelu Hrvatsku, u sve kutke, da će konačno ostati bez glave i da ćemo je početi micati i uništavati. Prošla noć je pokazala da imamo i snagu, i energiju, i volju, i znanje za ono što je Hrvatskoj neophodno, a to je promjena, da se konačno makne HDZ, pravomoćno osuđenu kriminalnu organizaciju”, ustvrdila je. Kap koja je prelila čašu bio je, kaže, Turudić, "notorni lažljivac, prijatelj uskočkih superzvijezda i kriminalaca koji je postavljen za glavnog državnog odvjetnika kako bi štitio cijeli HDZ od njihovih afera, pa usuđujem se reći izgleda i samog AP-a".

Što se predizbornih koalicija tiče, kazala je da je njenoj stranci najvažnija velika izlaznost građana na izbore i da zadatak svih od centra na lijevo motivirati što veći broj građana da izađe na birališta. Potrebna nam je suradnja s građanima, koji trebaju izaći na izbore u što većem broju jer izbori s manje od 50 posto izlaznosti, što je kod nas slučaj, nikako se ne mogu nazvati festivalom demokracije. Ponovila je da Možemo! na izbore izlazi samostalno i u točkastim koalicijama, a nakon izbora spremni su ići u koaliciju sa SDP-om i strankama od centra na lijevo.

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

„Bez obzira na to što HDZ-ovci možda na početku rasprave izgledali svježe i kao uigran tim, već za dva sata je bilo jasno da su bili potpuno razbijena vojska. Zato nema šanse da sada imamo izbore jer su izgledali kao razbijena vojska i u raspravi su odavali nesigurnost i strah jer znaju da su gotovi i da su već izgubili izbore”, smatra Marin Miletić (Most).

Petrov: Teško je sudjelovati u raspravi u kojoj se ne spominju problemi građana

Božo Petrov je dodao da se HDZ drži vlasti jer im o njoj doslovno ovisi život. Teško je, napominje, bilo sudjelovati u raspravi u kojoj se uopće ne spomenu problemi koji tište hrvatske građane, a teško je bilo i zbog toga što se o raspuštanju Sabora raspravljalo zbog korupcije u hrvatskom društvu na izrazito visokoj razini. Kap koja je prelila čašu bilo je imenovanje glavnog državnog odvjetnika sa svim repovima koje vuče za sobom, a što se to gotovo ni ne spomene u cijeloj raspravi i ta razina obezvrjeđivanja, dovoljno govori da HDZ-ovci znaju da su potpuno u krivu i da znaju da nemaju apsolutno niti jednog argumenta, poručio je.

Mostovci su ponovno odbacili koaliciju s Domovinskim pokretom jer kažu da su u strelovitom padu, a i ne žele biti odskočna daska onima koji su se već dogovorili s HDZ-om. U koaliciju, pak, pozivaju sve one koje gledaju na Hrvatsku kao zemlju bez korupcije i klijentelizma, one koji će čuvati obiteljske vrijednosti, koji gledaju na državu kao na opće dobro, 'a ne na svoju prčiju', a prihvatljiva za suradnju im je zastupnica OIP-a Karolina Vidović Krišto.

Dretar: Rasprava kod građana izazivala osjećaj užasa

Davor Dretar (DP) je kazao da njegova stranka nije htjela sudjelovati u nečemu što potpuno sigurno, kod svih građana koje su pratili raspravu, izaziva osjećaj užasa. Slušati jučerašnje rasprave u Saboru, na nivou na kojoj se taj razgovor vodio između dva tabora koji je Hrvatsku, nakon 30 godina mijenjanja na vlasti, doveo do ovog stanja u kojem je danas, bilo je stvarno nepodnošljivo i mi smo to, ističe, sa zadovoljstvom napustili. „Domovinski pokret ima svoje jasne politike i jasan put. S terena nam dolaze jasne informacije da ćemo ostvariti izvanredne rezultate na ovim izborima i da ćemo mi biti oni koji ćemo moći usmjeriti Hrvatsku u pravu smjeru”, poručio je. Osvrnuo se i na Mostovo odbijanje koalicije s DP-om, kazavši da će oni očito u Vladu s Peđom Grbinom i Sandrom Benčić te da Most već odavno nije desna oporba jer je jasno izrazio svoj plan da uđe u koaliciju sa SDP-om, Možemo i svim manjim parlamentarnim strankama.