rasprava u saboru

Grčić: Zašto AZTN nije spriječio dogovaranje trgovačkih lanaca o cijenama

22.02.2024 u 15:51

Bionic
Reading

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja nije na vrijeme spriječila dogovaranje trgovačkih lanaca o cijenama prehrambenih artikala niti koncentraciju poduzeća u ruke jednog vlasnika, upozorili su u četvrtak zastupnici iz redova saborske oporbe tijekom rasprave o imenovanjima

Saborsku raspravu o razrješenju i imenovanju članova Vijeća za zaštitu tržišnog natjecanja, pojedini zastupnici iz redova oporbe iskoristili su kako bi ukazali na propuste Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

"Zašto AZTN nije samoinicijativno krenuo u propitivanje da li su se trgovački lanci dogovarali o cijenama? Svjedočili smo tome da su cijene istih proizvoda, u gotovo istim danima, rasle u više trgovačkih lanaca'', rekao je SDP-ov Branko Grčić. Podsjetio je na nagli rast cijena hrane zbog kojih je, kazao je, realan rast plaća u Hrvatskoj gotovo zanemariv, ali su zato značajno porasli profiti trgovačkih lanaca. Odgovornost AZTN-a Grčić vidi u činjenici da je spomenuto tijelo nadležno i za provedbu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom.

Karolina Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost) istaknula je slučaj Europske komisije koja je kaznila Google s 4 milijarde eura ''zbog zlouporabe monopolskog položaja'', stoga je pitala zašto nadležno tijelo u Hrvatskoj ne reagira na stvaranje monopolskog položaja Pavla Vujnovca.

''Vujnovac je vlasnik Fortenova, Dalekovoda, Luke Ploče i najvećeg uvoznika voća i povrća. Je li Europska komisija bedasta ili je hrvatska agencije nesposobna i korumpirana kako ne bi štitila tržište'', pitala se Vidović Krišto. Zastupnik HDZ-a Žarko Tušek odgovorio je da je AZTN kaznio trgovački lanac Spar 2021.godine s 1,3 milijuna kuna upravo zbog povrede Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi.

''Što se tiče zaštite tržišnog natjecanja, ATZN je proveo složeni postupak koncentracije poduzetnika između HPB-a i Sberbanke, i to u trenutku sankcija prema financijskim institucijama iz Rusije'', naglasio je. Tušek također smatra da AZTN treba dodatno kadrovski osnažiti visokospecijaliziranim ljudima s pravnim i ekonomskim znanjima, kako bi se ona mogla nositi s pravnim timovima velikih korporacija.

''Radi se o oko 50 zaposlenika, a 600 predmeta se rješava godišnje. Najčešće su to sporovi kod Visokog upravnog suda i slažem se da moramo imati što kvalitetnije ljude'', odgovorio je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Hrvoje Bujanović. Zbog isteka mandata, Vlada je donijela odluku o razrješenju Ljiljane Pavlić, Vesne Patrlj i Denisa Matića, kojeg ujedno predlaže za novi mandat u Vijeću za zaštitu tržišnog natjecanja. Uz njega, za nove članove predloženi su Branimira Kovačević, Hrvoje Šeremet i Sandra Mikinac.