zastupnici u klupama

Sabor ovaj tjedan zadužuje Vladu da provjeri potpise za Mostove referendume

08.02.2022 u 08:37

Bionic
Reading

Hrvatski sabor, koji u srijedu nastavlja zasjedati, ovaj će tjedan raspraviti prijedlog svog Odbora za Ustav i Poslovnik da se Vladu zaduži da provjeri broj i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih za Mostove referendumske inicijative Odlučujmo zajedno i Dosta je stožerokracije!

Odbor je prihvatio prijedlog Bože Petrova (Most) da se u prebrojavanje potpisa uključe i minimalno po dva predstavnika svake inicijative. Nije prihvatio njegov prijedlog da odredi rok u kojem se potpisi trebaju prebrojati.

Razuman je rok barem onoliko koliko je trebalo inicijativama da prebroje potpise, a to je 30 dana, rekao je Petrov i poručio kako je Mostov cilj da se čim prije počne s prebrojavanjem potpisa i što prije organizira referendum.

Odbor, odnosno većina u njemu, odlučio je brojanje potpisa povjeriti Vladi, iako je oporba zagovarala da se to prepusti Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kao neovisnom tijelu.

Most je potpise prikupljene za raspisivanje referenduma kojima se traži ukidanje covid potvrda i "stožerokracije", tj. prebacivanje ovlasti s Nacionalnog stožera na Sabor, predao u Sabor 24. siječnja.

O prijedlogu Odbora za Ustav glasuje se u petak

Sabor će o prijedlogu Odbora za Ustav glasovati u petak, nakon čega će  svoju odluku uputiti Vladi.

„Koliko će trajati postupak provjere potpisa to u ovom trenutku ne mogu reći, to više onda nije u rukama Sabora“, rekao je u ponedjeljak predsjednik Sabora Gordan Jandroković za Hrvatski radio.

 Objasnio je kako se, čim postupak brojanja bude gotov, „loptica  vraća“ u Sabor te kako su, ako se utvrdi da je potpisa dovoljno, moguća dva scenarija: da Sabor raspiše referendum ili da od Ustavnog suda zatraži ocjeni jesu li referendumska pitanja u skladu sa Ustavom.  

„Vidjet ćemo što će se dogoditi, može se dogoditi da ne bude dovoljno potpisa, ali o tom potom, ne bih govorio unaprijed“, kazao je.  

Na početku radnog tjedna, u srijedu, Sabor će raspraviti konačan tekst izmjena Zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava.

 Njima se, ističe ministar financija Zdravko Marić, provodi nekoliko ciljanih izmjena radi osiguranja bolje primjene zakona u praksi, a koje su se potrebnima pokazale nakon što je Hrvatska postala članica Jedinstvenog sanacijskog mehanizma u listopadu 2020.

 Zastupnici će taj dan raspraviti i izmjena zakona o radiološkoj i nuklearnoj sigurnosti te o Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva NE Krško.

 Prvima se propisuje osnivanje Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada kao ustrojstvene jedinice Fonda te financiranje zbrinjavanja radioaktivnog otpada, iskorištenih izvora i istrošenog nuklearnog goriva, odnosno način financiranja poslova Centra.