zakon o obavljanju studentskih poslova

Sabor: Hoće li studenti kao jeftina radna snaga zamijeniti radnike?

17.10.2018 u 15:55

Bionic
Reading

Zastupnici su u srijedu pozitivnim ocijenili novi Zakon o obavljanju studentskih poslova kojim se, među ostalim, utvrđuje minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova, kao i izjednačuje pravo na obavljanje studentskih poslova redovitih i izvanrednih studenata, iako je dio oporbe izrazio bojazan da će studenti kao jeftina radna snaga zamijeniti radnike

Zastupnici su pohvalili i 50-postotno uvećanje satnice za rad studenata na državne blagdane, za rad noću, nedjeljom i za prekovremeni rad, kao i pravo studenata na naknadu putnih troškova i toplog obroka. Dobrim su ocijenili i propisane kazne do 100.000a kuna za prekršaje, od neisplate naknade studentu do fiktivnog ugovaranja poslova.

Zahvaljujući zakonu 40.000 izvanrednih studenata ući će u sustav

Ante Bačić (Klub HDZ-a) kazao je će 40.000 izvanrednih studenata ući u sustav naglasivši pritom da studenti neće zamijeniti radnike kao jeftina radna snaga. 'Studenti većinom rade samo mjesec dana u godini, maksimalno četiri mjeseca godišnje', kazao je Bačić.

Kako bi se zaštitilo studente, ali i radnike, dodao je, predviđeno je da poslodavac naručitelj studentskog posla, koji je radniku dao poslovno uvjetovani otkaz, ne smije šest mjeseci za tu vrstu poslova sklopiti ugovor sa studentima.

Anka Mrak Taritaš (Klub Glas-a i HSU-a) kazala je da će zakonu dati priliku da se dokaže u praksi jer nije sigurna da će poslodavci otpuštati radnike i zapošljavati studente s obzirom na veliku potrebu za radnom snagom. 'Iduće godine imat ćemo 100.000 nepopunjenih radnih mjesta i to možemo premostiti studentskim radom', naglasila je.

'Hoće li student biti jeftina radna snaga koja će zamijeniti radnike, to ćemo još vidjeti', ustvrdila je Sabina Glasovac (Klub SDP-a) i najavila amandman u smjeru veće zaštite radnika. Kritizirala je i nejasno definiranu odredbu o prekovremenom radu studenata.

Minimalna naknada za studentske poslove 21,5 kuna po satu

Razlog za donošenje zakona Glasovac vidi u potezima ministra financija Zdravka Marića koji je 'u prvom koraku porezne reforme udario po studentima, da bi ih se sada smirilo reguliranjem studentskoga rada'.

'Ovime se ne stvara jeftinija radna snaga nego upravo suprotno', uvjerava Stjepan Čuraj (HNS) i ističe da će novim zakonom minimalna naknada za studentske poslove iznositi 21,5 kuna po satu.

Tomislav Žagar (Klub Mosta) ocijenio je zakon potrebnim kako bi se zaštitilo studente i čitav sustav od zlouporaba, iako smatra da je trebao biti ambiciozniji u smislu poticanja poslodavaca da prepoznaju talente studenata i ne zapošljavaju ih samo na najjednostavnijim poslovima.

'Osnivači Microsofta Paul Allen i Bill Gates kao studenti radili su na obračunu plaća u jednoj tvrtki, nisu sjeckali kupus ili prevozili teret od točke A do točke B', kazao je.

Davor Vlaović (HSS) mišljenja je kako bi se studentima rad na studentskim poslovima trebalo priznati kao radno iskustvo, a studentima koji obavljaju samostalne djelatnosti također omogućiti rad na studentskim poslovima. Založio se i za ponderiranje minimalne naknade barem dva puta godišnje.

Manje sudske pristojbe za elektroničko plaćanje

Vladajući i oporba pozdravili su smanjenje sudskih pristojbi za 50 posto za plaćanje elektroničkim putem, što je predloženo novim Zakonom o sudskim pristojbama.

'Osnovni ciljevi donošenja novog zakona su poticanje elektroničke komunikacije između sudova i sudionika u sudskim postupcima. Iz toga razloga predlaže se smanjenje sudskih pristojbi za podneske podnesene elektroničkim putem u iznosu od 50 posto od propisane pristojbe', kazao je državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa Josip Salapić,

Za podneske koje stranka podnese elektroničkim putem plaća pristojbu u trenutku podnošenja podneska, dok za podneske koje stranka od suda zaprimi elektroničkim putem, pravo na umanjenje od 50 posto iznosa sudske pristojbe ima samo ako pristojbu plati u roku tri dana od zaprimanja podneska.

'Zakon će za posljedicu imati administrativno rasterećenje, što će dovesti do ubrzanja sudskih postupka i bolje naplate sudskih pristojbi', istaknuo je Salapić.