prijedlog zakona

Ovako bi se ubuduće trebali obavljati i regulirati studentski poslovi

30.05.2018 u 20:34

Bionic
Reading

Vlada je u srijedu sa sjednice u saborsku proceduru uputila prijedlog zakona o obavljanju studentskih poslova kojim se svim studentima koji nemaju neki oblik ugovora o radu omogućava da rade preko studentskog ugovora, a uvodi se i inspekcijski nadzor kako bi se spriječila zlouporaba takvog rada te se definiraju obveze naručitelja posla i posrednika te prava studenata

To je važno, ističe ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, jer ima jako puno studenta koji, da bi mogli studirati, rade preko student servisa.

Naglašava i da se zakonom uređuje područje koje je trenutačno regulirano pravilnikom iz 1996. godine (Pravilnika o posredovanju pri zapošljavanju redovitih studenata iz 1996. godine)

Predloženim zakonom uspostavlja se mehanizam kontrole ove vrste obavljanja poslova (nadzor), uređuje se sustav zaštite studenata, definiraju uvjeti i način zaključivanja ugovora, obveze naručitelja posla te korištenje naknade za posredovanje.

Propisuju se i prekršajne odredbe odnosno novčane kazne posrednicima i naručiteljima posla te zaštitne mjere posrednicima, naručiteljima posla i izvođačima za kršenje odredbi zakona.

Zakonom se tako uvodi inspekcijski nadzor koji će provoditi tijela državne uprave nadležna za nadzor propisa o radu kako bi se spriječila zlouporaba studentskog rada, s obzirom na to da zarada od studentskih poslova iznosi više od milijardu kuna na godinu.

  • +20
Blaženka Divjak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Definiraju se i obveze naručitelja posla, uključujući isplatu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova, pravo na uvećanje naknade za obavljeni posao prema propisanim uvjetima, osiguranje sigurnih uvjeta za obavljanje posla, zaštitu dostojanstva izvođača i pravo na plaćeni odmor.

Predlaže se i uvođenje minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova po satu koja se izračunava tako da se iznos minimalne bruto plaće u RH prema posebnome propisu podijeli sa 160.

Ministrica naglašava da se predloženim zakonom omogućava zaštita studenata i njihovih prava te se sprječava zlouporaba studentskog rada kroz, kako je istaknula u izjavi novinarima uoči sjednice Vlade, jasno definirane obveze posrednika u zapošljavanju studenata – studentskih centara, koji će morati jasno evidentirati "tko radi, gdje radi, pod kojim uvjetima, tko ostvaruje primitak…".

Morat će se tako voditi evidencije o studentskom radu i taj rad ni na koji način neće smjeti konkurirati radu stalnih zaposlenika te se primjerice neće moći koristiti rad studenata na radnim mjestima gdje se nekome prije toga unatrag šest mjeseci dalo otkaz, a isto tako nikome se neće smjeti dati otkaz jer se angažiralo studenta.

Posrednik je, uz ostalo, dužan i naknadu po uplati naručitelja najkasnije u roku od 3 dana od dana uplate sredstava na račun posrednika doznačiti na račun izvođača.

Na drugu stranu Markova trga Vlada je uputila i konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o hrvatskom kvalifikacijskom okviru o kojima je, kazala je ministrica, u prvom saborskom čitanju postignuta velika razina suglasja te izmjene i dopune Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima vezane uz iznimke u korist slijepih osoba.

Izmjenama zakona će se, naime, olakšati prilagodba tiskanih djela i drugih sadržaja zaštićenih autorskim pravom i srodnim pravima u formate prilagođene potrebama slijepih osoba, osoba s oštećenjem vida ili drugim poteškoćama zbog kojih se ne mogu služiti tiskom.

Očekuje se da će se na taj način povećati dostupnost knjiga i drugog tiskanog materijala u prilagođenom formatu za potrebe takvih korisnika, čime će se poboljšati uvjeti za njihovo obrazovanje, istraživanje, za pristup informacijama te kulturnom životu zajednice.