SLUČAJ MAGNITSKI

Rusko pravosuđe odlučno u namjeri da sudi mrtvacu

18.02.2013 u 14:57

Bionic
Reading

Ruski sud odredio je za 4. ožujka novo saslušanje u okviru post-mortem suđenja Sergeju Magnitskom na kojem će sudjelovati odvjetnici po službenoj dužnosti, usprkos prosvjedima obitelji tog odvjetnika preminulog u zatvoru 2009

Sud Tverskoj u Moskvi na preliminarnom je saslušanju iza zatvorenih vrata u ponedjeljak odredio za 4. ožujka sljedeće saslušanje, na zahtjev odvjetnika određenih po službenoj dužnosti kako bi branili pokojnika, s obzirom da su obiteljski odvjetnici odbili sudjelovati u suđenju ocijenivši ga nezakonitim.

'Preliminarno saslušanje odgođeno je za 4. ožujka na zahtjev obrane', izjavila je glasnogovornica suda Aleksandra Berezina.

Saslušanje od ponedjeljka izazvalo je prosvjede obitelji Magnitski i Zaklade Hermitage Capital za koju je odvjetnik radio a koja je suđenje nazvala 'bogohulnim'.

Cilj saslušanja je bio da se 'odredi je li Magnitski 'korektno obaviješten' o suđenju te je li tužitelj 'dobio pismenu potvrdu te obavijesti' od Magnitskog', priopćila je Zaklada.


'Činjenica da se post-mortem suđenje nastavlja pokazuje da se pravosuđe u Rusiji pretvara u pravo i istinsko bogohuljenje. Jedino mjesto kamo je obavijest mogla biti poslana Segeju Magnitskom grobnica je na groblju Preobraženskoje i pisana potvrda bi se trebala bi se dobiti od njegovih posmrtnih ostataka. Postoji posebno mjesto u paklu za ljude koji takvo što čine', kazao je glasnogovornik Hermitage Capitala, citiran u priopćenju.

Odvjetnik po službenoj dužnosti 'možda ne shvaća nezakonitost posmrtnog kaznenog gonjenja moga sina', izjavila je majka Magnitskog, Natalija, u citatu Hermitage Capitala.

Sergej Magnitski, odvjetnik specijaliziran za poreze, koji je radio kao savjetnik zapadne zaklade za ulaganja Hermitage Capital, umro je u zatvoru u Moskvi u studenom 2009. nakon 11 mjeseci pritvora.