novinarka iz praga

Ruski sud produljio pritvor urednici Radija Slobodna Europa do 5. prosinca

23.10.2023 u 12:08

Bionic
Reading

Rusko-američkoj novinarki Alsi Kurmaševoj koja je optužena za kršenje ruskog zakona o stranim agentima u ponedjeljak je produljen pritvor do 5. prosinca

Kurmaševa je novinarka iz Praga i radi za Radio Slobodnu Europu/Radio Liberty (RFE/RL), koji financira američki Kongres, a Rusija ga je označila kao stranog agenta, što znači da dobiva strana sredstva za aktivnosti koje se smatraju političkim.

Ona je druga američka novinarka uhićena i optužena u Rusiji od početka rata u Ukrajini, koji je odnose između Moskve i Washingtona spustio na najnižu razinu u više od 60 godina.

Nakon što je u ožujku novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich uhićen pod optužbama za špijunažu, koje on niječe, gotovo svi ostali američki novinari napustili su Rusiju. Washington je opetovano pozivao druge Amerikance da odu.

Američki State Department rekao je prošli tjedan da se postupak protiv Kurmaševe čini "još jednim slučajem uznemiravanja američkih građana od ruske vlade". Kremlj je to opovrgnuo i komentar nazvao neprimjerenim.

Kurmaševa, koja ima američku i rusku putovnicu, ušla je u Rusiju 20. svibnja zbog hitne obiteljske situacije, rekao je RFE/RL. Dok je čekala povratni let 2. lipnja, privedena je i oduzete su joj putovnice.

Ruske vlasti su 18. listopada objavile da je Kurmaševa, koja djeluje iz Praga, optužena jer se nije registrirala kao strana agentica, objavio je RFE/RL.

Taj naziv, s konotacijama iz doba Hladnog rata, koristi se u Rusiji za označavanje organizacija, novinara, aktivista, pop zvijezdi i književnika za koje se procijeni da su politički angažirani uz inozemnu pomoć.

Alsu je veoma poštovana kolegica, posvećena supruga i majka dvoje djece, rekao je predsjednik njezina medija Jeffrey Gedmin. Ona mora biti oslobođena kako bi se odmah vratila obitelji, poručio je.

Ruska novinska agencija Tatar-Inform tvrdi da je Kurmaševa prikupljala informacije o ruskoj vojnoj aktivnosti. Prijeti joj do pet godina zatvora.