vitalna ruta

Rusija dronovima 'zasula' ukrajinsku luku na Dunavu

12.10.2023 u 10:17

Bionic
Reading

Rusija je izvela napad dronovima na lučku infrastrukturu ukrajinske dunavske luke, uzrokujući štetu vitalnoj izvoznoj ruti u regiji Odesa na jugu, rekli su u četvrtak ukrajinski dužnosnici i vojska

Guverner regije Odesa Oleh Kiper rekao je da su lučka infrastruktura i stambene zgrade oštećene u noćnom napadu u okrugu Izmail, gdje se nalaze ukrajinske luke na Dunavu. Požari izazvani napadom su ugašeni, rekao je Kiper u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da je jedna žena poslana u bolnicu s opeklinama.

Rusija je pojačala napade na lučku infrastrukturu od sredine srpnja, kada je odustala od dogovora koji su posredovali UN i koji je omogućio siguran prolaz ukrajinskih pošiljki žitarica preko Crnog mora. Reuters nije mogao neovisno provjeriti informaciju. Nije bilo komentara iz Rusije. Ukrajinske zračne snage priopćile su da je oboreno 28 od 33 dronova Šahed koje je lansirala Rusija, dodajući da su sustavi protuzračne obrane bili u pogonu u najmanje šest ukrajinskih regija.

Ukrajinsko operativno zapovjedništvo "Jug" ranije je priopćilo da je 10 dronova oboreno iznad regije Odese, gdje je oštećeno skladište, a četiri iznad susjedne regije Mikolajiv. U pokušaju zaobilaženja sustava protuzračne obrane, dronovi su letjeli iz različitih smjerova, koristeći složene putanje i karakteristike terena, navodi se.

Osim toga, muškarac u dobi od 70 godina ubijen je tijekom noćnog ruskog granatiranja sela u regiji Herson, također na jugu, rekao je guverner Oleksandr Prokudin. Rusija provodi redovite zračne napade na gradove i mjesta diljem Ukrajine od početka svoje invazije punog opsega u veljači 2022. Zanijekala je da cilja civile.