PROŠAO PORED PODMORNIČKE BAZE

Ruski špijunski brod sve bliže američkoj obali

22.02.2017 u 13:22

Bionic
Reading

Nakon što je jučer plovio blizu obale američke savezne države Delaware, ruski špijunski brod 'Viktor Leonov' jutros je zamijećen nekih 30 milja od obale savezne države Connecticut u blizini baze u kojoj su stacionirane američke podmornice

Kako javlja televizija Fox News, brod je plovio međunarodnim vodama, a prema očekivanjima nastavit će ploviti duž američke istočne obale prema Karipskom moru.

Špijunski brod je, kako je tportal već pisao, jučer zamijećen 70 milja od obale Delawarea te je tom prilikom također plovio međunarodnim vodama.

'Nema povoda za zabrinutost, no pratimo kretanje broda', kazao je za Fox News neimenovani izvor iz Penatgona. Špijunski brod Viktor Leonov posljednji put pojavio se u blizini američke obale u travnju 2015. godine. Prema ocjenama američke vojske, taj tip brodova predviđen je za presretanje radioveza i različitog tipa komunikacije, kao i za proučavanje parametara sonara.

Brod se već pojavljivao nedaleko američke podmorničke baze King's Bay na Kubi u siječnju 2015. godine. Radi se, naime, o brodu dužine 90 metara, čija je primarna namjena prikupljanje obavještajnih podataka, odnosno špijunaža. Brod je opremljen najsuvremenijom opremom za prisluškivanje, naoružan je s nekoliko topova te lansera projektila zemlja-zrak, a broji posadu od oko 200 mornara. Pripada klasi Višnja, a izgrađen je 80-ih godina prošlog stoljeća.