najveći poraz ruske vojske

Ruski ratni jastrebovi podržali odluku o povlačenju iz Hersona: Ovo je velik udarac za Putina

10.11.2022 u 12:26

Bionic
Reading

Vodeći ruski ratni jastrebovi u srijedu su stali iza odluke o ruskom povlačenju iz Hersona, što je najveći poraz ruske vojske u gotovo devet mjeseci rata

Povlačenje je naredio general Sergej Surovikin, imenovan prošlog mjeseca zapovjednikom ruskog napada. Jučerašnjom odlukom o povlačenju Moskva odustaje od strateški važnog grada smještenog sjeverno od anektiranog Krima, jedine pokrajinske prijestolnice koju je osvojila od početka invazije 24. veljače.

Surovikin je u trenutku dok je ukrajinska vojska napredovala prema mogućnosti da stjera u kut ruske snage na zapadnoj obali rijeke Dnjepar, gdje se one ne mogu lako snabdjeti, ministru obrane Sergeju Šojguu predložio da Rusija zauzme nove obrambene linije na suprotnoj obali rijeke kako bi se sačuvali životi vojnika. Tmurnog lica, ruski ministar pristao je na prijedlog.

Ta odluka, koju je jedan ruski vojni bloger prozvao „crnom stranicom u povijesti ruske vojske“, ubrzo je dobila podršku najistaknutijih zagovornika eskalacije rata koji su je prozvali mudrom i nužnom.

"Nakon što je odvagnuo sve razloge za i protiv, general Surovikin napravio je težak, ali ispravan izbor između besmislenih žrtava radi glasnih izjava te spašavanja neprocjenjivih života vojnika", napisao je Ramzan Kadirov, čečenski čelnik koji je često pozivao na agresivniji pristup u ratu, što je uključivalo i korištenje nuklearnog oružja.

Jevgenij Prigožin, osnivač plaćeničke skupine Wagner koja se bori u Ukrajini, rekao je kako „Surovikinova odluka nije bila laka, no da je on djelovao kao čovjek koji se ne boji odgovornosti“, prenosi ruska agencija RIA. Margarita Simonjan, glavna urednica državnog medija RT, išla je još dalje, usporedivši povlačenje s odlukom generala Mihaila Kutuzova da 1812. prepusti Moskvu Napoleonu kako bi sačuvao vojsku i konačno obranio Rusiju.

Posljednjih tjedana Simonjan je oštro kritizirala kaotičnu vojnu mobilizaciju, a Kadirov i Prigožin su, prije Surovikinovog imenovanja, kritizirali vođenje rata i ismijavali neke od generala. Njihov zbor komentara podrške u srijedu sugerirao je zajednički pokušaj zbijanja redova iza najvišeg vojnog vodstva u opasnom trenutku rata.

  • +12
Vježba ukrajinske vojske za protuofenzivu u Hersonu Izvor: Profimedia / Autor: Ashley Chan/SOPA Images / Shutterstock Editorial / Profimedia

No njihovi komentari jedva su prikrili gorak okus povlačenja. "Znam sigurno da ova odluka nije bila laka ni za koga. Ni za one koji su je donijeli, niti za nas koji smo shvatili da će biti tako, ali smo se ipak molili da se to ne dogodi", rekla je Simonjan za svoj medij.

Rusija se odriče simbolički važnog grada koji je u 18. stoljeću osnovala kraljica Katarina Velika, a čini to nekoliko tjedana pošto je proglasila njegovu aneksiju te objavila da će on biti dio Rusije „zauvijek“. Ovisno o razini sigurnosti i učinkovitosti povlačenja ljudi i opreme, Rusija bi se tim potezom mogla staviti u snažniju poziciju na drugim linijama bojišnice na jugu i istoku Ukrajine, rekao je vojni analitičar Rob Lee.

No Lee je kazao kako bi ustupanje Hersona Ukrajini stavilo Krim u domet ukrajinskih navođenih raketnih sustava i raketa HIMARS koje je isporučio SAD. Gubitak grada velik je udarac za predsjednika Vladimira Putina, ruskog vrhovnog zapovjednika, koji je do sada bio pošteđen javnih kritika jer su jastrebovi poput Prigožina i Kadirova usmjerili svoj bijes na njegove generale.

Putin se držao podalje od nepopularnih vojnih odluka. Dok su Šojgu i Surovikin u srijedu najavili povlačenje, Putin je bio sa zaposlenicima vodećeg znanstvenog instituta na njegovoj 75. obljetnici. No, unatoč prividu jedinstva u srijedu, Prigožinovi komentari nagovijestili su mogući obračun koji slijedi, piše Reuters. Treba "izvući zaključke i poraditi na greškama“, rekao je šef Wagnera. „A nakon toga shvatiti tko je u pravu, koga treba kriviti i što je bit problema".