spašavanje crnomorske flote

Ruski ratni brodovi napustili anektirani Krim, evo gdje su sklonjeni

06.10.2023 u 12:47

Bionic
Reading

Nakon niza napada na sjedište ruske Crnomorske flote, Moskva je premjestila svoje ratne brodove s anektiranog Krima na jug zemlje, izvijestila je neovisna novinska kuća The Bell, pozivajući se na satelitske slike koje su podijelili vojni blogeri

Fregate Admiral Essen i Admiral Makarov, tri podmornice, pet velikih desantnih i nekoliko manjih raketnih brodova sada su usidreni u luci Novorosijsk u ruskoj regiji Krasnodar, navodi se u izvješću. Admiral Makarov postao je zapovjedni brod Crnomorske flote ruske mornarice nakon što je prošle godine potopljena raketna krstarica Moskva.

Satelitske slike s početka listopada pokazuju da su veliki desantni brod, minolovci i druga manja plovila premješteni iz Sevastopolja na jugozapadu Krima u luku Feodosija na istoku poluotoka. Sevastopolj se prošlog mjeseca našao pod dva velika ukrajinska raketna napada, prvo 13. rujna, kada su teško oštećeni podmornica i veliki desantni brod, a onda i 22. rujna, kada je pogođeno zapovjedništvo Crnomorske flote.

  • +2
Premještaj ruskih ratnih brodova s Krima Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je u ponedjeljak da se ruska Crnomorska flota 'vjerojatno premješta u Novorosijsk suočena s prijetnjama u Sevastopolju', istovremeno demonstrirajući silu pojačanim djelovanjem mornaričkih zračnih snaga. The Bell napominje da ruski ratni brodovi i iz svojih trenutnih luka mogu lansirati krstareće rakete na mete unutar ukrajinskog teritorija, no premještanje brodova vjerojatno znači da Moskva neće moći osujetiti budući ukrajinski izvoz žitarica, a baca dodatnu sumnju na ukupnu vrijednost flote.

  • +5
Fregata Admiral Makarov zapovjedni je brod Crnomorske flote Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia

'Ono što je najvažnije, Crnomorska flota praktički se odriče svojih tvrdnji o kontroli nad zapadnim Crnim morem', navodi neovisni ruski portal. Ukrajina koristi asimetrično pomorsko ratovanje da bi degradirala i 'demilitarizirala' rusku mornaricu, izjavio je za Newsweek u rujnu bivši ukrajinski ministar obrane i sadašnji savjetnik ministarstva Andrij Zagorodnjuk.

Kremlj je odbio komentirati transfer brodova iz Sevastopolja u Novorosijsk, usmjeravajući pitanja novinara ministarstvu obrane. Napadi na Crnom moru povećani su otkako se Moskva ovog ljeta povukla iz sporazuma koji je omogućio siguran prolaz civilnim teretnim brodovima iz ukrajinskih luka.