nerješiva enigma

Rusija koristi amfibiju iz 1960-ih za obranu od dronova, evo što znamo o njoj

03.10.2023 u 10:57

Bionic
Reading

Prema podacima zapadnih obavještajnih službi, Rusija se oslanja na dekadama star amfibijski avion u potrazi za ukrajinskim prijetnjama Crnomorskoj floti

Kijev više nema aktivnu mornaricu, ali je u posljednja dva mjeseca pojačao napade na rusku Crnomorsku flotu i druge ciljeve visoke važnosti oko okupiranog Krimskog poluotoka u sklopu svoje tekuće protuofenzive. To uključuje udare krstarećim projektilima na ključno brodogradilište i stožer flote te napade površinskim plovilima bez posade na ruske brodove.

Besposadna plovila, morski dronovi, izazivaju glavobolju Rusiji jer ne može zaustaviti njihove napade. Riječ je o relativno jeftinom, pokretljivom plovilu koje se može napuniti velikom količinom eksploziva i nanijeti štetu višestruko skupljim vojnim brodovima, piše Insider.

Stručnjaci smatraju da besposadna plovila daju Ukrajini 'asimetričnu prednost', što je navelo čelništvo u Kijevu da dade prioritet razvoju onoga što nazivaju 'prvom mornaričkom flotom besposadnih plovila na svijetu'.

  • +2
Berijev Be-12 Izvor: Profimedia / Autor: Mikhail Kireev / Sputnik / Profimedia

Početkom kolovoza Ukrajina je upotrijebila morska besposadna plovila u dva velika napada: prvi je oštetio desantni brod Olenegorski gornjak u ruskoj luci Novorosijsk, a drugi je 'onesposobio' ruski trgovački tanker Sig u blizini Kerčkog tjesnaca. U rujnu se Ukrajina hvalila time da su njeni morski dronovi pogodili ruske patrolne brodove i druga plovila. Rusko ministarstvo obrane osporilo je ove tvrdnje, rekavši da su njihove snage osujetile napade, ali problem i dalje tjera Moskvu da traži rješenja, smatra britansko ministarstvo obrane.

'Posljednjih tjedana komponenta mornaričkog zrakoplovstva ruske Crnomorske flote preuzela je posebno važnu ulogu u operacijama flote, a istovremeno se bori s prijetnjama na južnom frontu ukrajinskog rata', napisalo je britansko ministarstvo obrane u ponedjeljak u obavještajnoj objavi.

'Pomorsko zrakoplovstvo stavlja naglasak na operacije pomorske zračne patrole, vrlo vjerojatno s primarnom misijom rane identifikacije površinskih plovila bez posade', smatraju Britanci i ističu:

'Ključna ruska prednost u ovim operacijama je amfibijski zrakoplov Be-12 MAIL, dizajniran 1950-ih, koji leti iz baza na okupiranom Krimu.'

Berijev Be-12 je turboelisni zrakoplov iz sovjetske ere, a dizajniran je 1950-ih i prvi put poletio je 1960. Sposoban je letjeti i s kopna i s vode. Napravljen je za vođenje protupodmorničkih i pomorskih napada kratkog dometa te za obavljanje patrolne dužnosti, a može biti naoružan torpedima i minama.

Obično leti s četveročlanom posadom - dva pilota, navigatorom te operaterom radija i senzora. Može postići brzinu od gotovo 530 km/h i letjeti na najvećoj visini od oko 3000 metara. Budući da je letjelica stara, Rusi su je počeli zamjenjivati modelom Be-200ES na mlazni pogon.

Rusija već dugo drži operativne Be-12 u zračnoj bazi Kača na Krimu, u kojoj su još prošle godine primijećeni kako patroliraju.

Ostaje vidjeti hoće li Be-12 utjecati na suzbijanje prijetnje koju predstavljaju ukrajinski morski dronovi, navodi Business Insider. Osim povećanja opsega pomorskih zračnih patrolnih operacija, Rusija je također provodila pomorske udarne operacije svojim borbenim avionima, a uočeno je i vjerojatno premještanje aktivnosti Crnomorske flote iz Sevastopolja u Novorosijsk. Taj proces već je bio u tijeku u određenoj mjeri nakon napada dronovima prošle jeseni.

'Budući da će se više aktivnosti flote vjerojatno odvijati u Novorosijsku zbog prijetnji Sevastopolju, Rusija pokušava upotrijebiti pomorsku zračnu moć za projiciranje sile nad sjeverozapadnim Crnim morem', priopćilo je u ponedjeljak britansko ministarstvo obrane.

Sevastopolj, koji se nalazi na jugozapadnom rubu Krima i dom je Crnomorske flote, postao je žrtva dva velika napada krstarećim projektilima prošlog mjeseca, od kojih je jedan gađao ključno brodogradilište, a drugi je pogodio sjedište flote. Ovi napadi oštetili su nekoliko brodova te ubili i ranili desetke ruskog osoblja. Novorosijsk je, s druge strane, luka smještena preko Crnog mora na međunarodno priznatom teritoriju Rusije, iako je Ukrajina pokazala da svojim morskim bespilotnim letjelicama može doći do Novorosijska te nanijeti štetu i ondje.