PAO DOGOVOR

Ruski raketni sustav Pancir nakon vojne vježbe ostaje u Srbiji

25.10.2019 u 14:24

Bionic
Reading

Raketni protuavionski sustavi 'S-400' i 'Pancir', oružanih snaga Ruske Federacije, u četvrtak su stigli u Srbiju gdje će sudjelovati u zajedničkoj vježbi srpske i ruske vojske "Slavenski štit". Po završetku višednevne vježbe, 'Pancir' će ostati u Srbiji, dok će 'S-400' biti vraćen u Rusiju, javljaju srpski mediji

Pancir je ruski raketni sustav protuzračne obrane s raketama zemlja-zrak kombiniranog kratkog i srednjeg dometa.

Navodi se kako je riječ o važnom ugovoru između Srbije i Rusije o kupoprodaji raketnog sustava malog i srednjeg dometa 'Pancir S', koji će idućih godina postati okosnica zaštite Vojske Srbije od napada iz zraka, piše B92.

Uz lovačke avione 'MiG-29', riječ je o najvažnijoj nabavci vojne tehnike u Srbiji posljednjih desetljeća. 'Pancir S' koriste poput Alžira, Iraka, Jordana, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Sirije i Brazila, a ruski mediji navode da cijena jednog sustava iznosi od 13 do 15 milijuna dolara.

B92 piše da ga Srbija nabavlja po najpovoljnijim mogućim uvjetima.

Ako naoruža protuzračnuobranu 'Pancirom', Srbija će biti jedina država u ovom dijelu Europe koja posjeduje taj tip ruskog naoružanja, što ne čudi jer su sve zemlje u okruženju Srbije ili u NATO-u ili kandidati za ulazak u taj vojni savez.

'Pancir S1', koji uključuje protuavionske projektile i protuavionske topove, stvoren je kako bi se pružila izravna podrška snagama na terenu, ali i protuavionskim sustavima velikog dometa kao što su S-300 i S-400.

Riječ je o moćnom sustavu za obranu od aviona, helikoptera, krstarećih raketa i bespilotnih letjelica, pišu srpski mediji. Ruska armija je "Pancire" rasporedila u Siriji, gdje su se odlično pokazali u borbenim uvjetima, odbijajući nekoliko masovnih napada bespilotnih letjelica na rusku bazu Hmeymim.

Prema saznanjima 'Novosti', dolazak raketa u Srbiju i suradnja vojski Srbije i Rusije dogovorena je na najvišem nivou - između predsjednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića u svibnju ove godine u Moskvi.