međunarodna sigurnost

Ruski i američki načelnik glavnog stožera razgovarali telefonom u jeku napetosti između zbog Ukrajine

23.11.2021 u 22:29

Bionic
Reading

Načelnik glavnog stožera ruske vojske i načelnik združenog stožera američkih oružanih snaga u utorak su razgovarali telefonom, priopćili su Moskva i Washington, u jeku napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine

Rusko ministarstvo obrane navodi u priopćenju da je general Valerij Gerasimov razgovarao s američkim kolegom Markom Milleyjem o pitanjima "međunarodne sigurnosti", ne navodeći druge pojedinosti.

Pentagon je pak rekao da su dvojica visokih vojnih dužnosnika razgovarala o "smanjenju rizika".

Gerasimov i Milley su se u rujnu bili sastali u Finskoj, gdje su, navodi Moskva, razgovarali o sprječavanju vojnih incidenata između dvaju geopolitičkih suparnika.

Ovih dana su Sjedinjene Države, NATO i Europska unija višekratno izražavali zabrinutost zbog kretanja ruskih snaga u susjedstvu Ukrajine, gdje od 2014. na istoku traje sukob između Kijeva i proruskih separatista.

Moskva opetovano ističe da ne želi rat, prebacujući odgovornost za napetosti na Zapad od kojega Kijev želi kupiti više "obrambenog" oružja.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu u utorak je optužio Washington da je nedavno provodio opasne zračne vojne vježbe, ali nije rekao kada.

Istaknuo je da se "u američkoj vježbi 'Global Thunder' deset američkih strateških bombardera uvježbavalo za uporabu nuklearnog oružja protiv Rusije s istoka i sa zapada", navodi se u priopćenju njegova ministarstva. 

Prošlog tjedna je i ruski predsjednik Vladimir Putin optužio zapadne bombardere da su se približili ruskoj granici na 20 km.

U takvim zategnutim prilikama, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je u ponedjeljak da se razmišlja o skorom "kontaktu" predsjednika Vladimira Putina i Joea Bidena, ali "o vremenu i o drugim potankostima još se razgovara".

"Ukrajina će svakako biti jedna od tema" tog eventualnog razgovora, rekao je Lavrov.

U prigodi njihova povijesnog sastanka na vrhu 16. lipnja, Joe Biden i Vladimir Putin su nastojali na potrebi dijaloga, unatoč mnogim razlikama u stajalištima.