udar na herson

Ruski dronovi nanijeli nove štete ukrajinskoj energetskoj infrastrukturi

12.04.2024 u 09:28

Bionic
Reading

Napadi ruskih bespilotnih letjelica u južnoj Ukrajini tijekom noći izazvali su požar u energetskom postrojenju u regiji Dnipropetrovsku i oštetili ključnu infrastrukturu u regiji Hersonu, priopćile su u petak ukrajinske vlasti

Ukrajinske snage srušile su 16 od 17 dronova. Rusija je također ispalila vođenu zračnu raketu Kh-59, objavila je ukrajinska vojska putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram.

Krhotine drona izazvale su požar u energetskom postrojenju koji nije identificiran. Hitne službe ugasile su požar, navodi se u izjavi koju je u petak ujutro dao Serhij Lisak, guverner regije Dnipropetrovska. Ni vojska ni lokalni dužnosnici nisu izvijestili o žrtvama.

U noćnom napadu također je oštećen ključni infrastrukturni objekt i sedam privatnih stanova u regiji Hersonu, a nema izvješća o žrtvama, prema guverneru regije Hersona Oleksandru Prokudinu. Trenutno nisu dostupni drugi detalji o objektu ili šteti.

Od kraja ožujka, Rusija je pokrenula više velikih napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, nanijevši znatnu štetu ukrajinskom elektroenergetskom sustavu i uzrokujući hitna isključenja struje u nekim regijama.

Ruske rakete i bespilotne letjelice uništile su veliku elektranu u blizini Kijeva i pogodile elektroenergetska postrojenja u nekoliko regija u četvrtak, pogoršavajući stanje opterećenog energetskog sustava.