MOSKVA I DALJE NA OPREZU

Ruski borbeni avioni i moćne rakete S-400 ipak ostaju u Rusiji

21.03.2016 u 22:52

Bionic
Reading

Iako je glavni stožer ruske vojske prošlog tjedna najavio povlačenje svojih snaga iz Sirije, u zračnoj bazi Hmejmim ipak ostaje dvadesetak ruskih borbenih zrakoplova, sustav protuzračne obrane te oko dvije tisuće vojnika koji će i nadalje imati zadatak u borbi protiv terorizma, pružanju podrške sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu te u kontroli regije

Kako prenosi ruska agencija Sputnik, ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je prošlog vikenda kako će se broj borbenih letova smanjiti sa 80 na najviše 20 dnevno dok će ostatak snaga i nadalje biti u stanju ostvarivati zadane aktivnosti u regiji. No Putin je upozorio kako Rusija u svega nekoliko sati može u Siriju vratiti puni vojni kapacitet.

 
Izvor iz ruskog ministarstva obrane potvrdio je ruskom listu Vedomosti kako na dužnosti u Siriji ostaje jedna eskadrila taktičkih bombardera Su-24, ali i četiri lovaca četvrte generacije Su-35 koji su podrška bombarderima. Moskva će također zadržati i svoj sustav protuzračne obrane.

'Oni ostaju na borbenim dužnostima u Siriji i bit će upotrijebljeni protiv svih ciljeva koji predstavljaju prijetnju ruskim snagama', kazao je Putin dodajući kako se radi o sustavima S-400 srednjeg i dugog dometa te o složenom sustavu zračne obrane Pancir-S1.

U vojnoj bazi u Hmejmimu ovih su dana također zapaženi jurišni helikopteri tipa Ka-52 i Mi-28N, no točan broj tih letjelica koje ostaju u Siriji još uvijek je nepoznanica. Helikopteri, smatraju analitičari, ostaju kako bi ih se upotrijebilo u borbi protiv manjih skupina neprijatelja i oklopnih ciljeva koji se ne mogu gađati iz bombardera budući su ti helikopteri naoružani antitenkovskim raketama i strojnicama kalibra 30 milimetara.

Ruski stručnjak za vojna pitanja i direktor Analitičkog centra za strategije i tehnologije Ruslan Puhov ističe kako sustav protuzračne obrane S-400 ostaje zbog mogućih iznenadnih prijetnji iz Turske, Izraela i Sjedinjenih Država. Puhov dodaje kako je sustav S-400 raspoređen u bazi kako bi uspostavio zonu zabrane letova u zoni aerodroma Hmejmim te cijele pokrajine Latakije u kojoj je koncentriran najveći dio regularne sirijske vojske.