ČEKAJU NOVI MODEL

Ruska vojska prestala kupovati 'kalašnjikove'

27.09.2011 u 22:33

Bionic
Reading

Ruska vojska objavila je da je obustavila nove narudžbe za poznatu jurišnu pušku 'kalašnjikov' dok proizvođač na tržište ne izbaci nov model, što bi se trebalo dogoditi do kraja godine

Načelnik glavnog stožera general Nikolaj Makarov ruskim je medijima rekao da je u vojnim skladištima ionako previše tih pušaka. Vijest o toj odluci vojske navodno se taji od dizajnera puške Mihaila Kalašnjikova, koji ima 91 godinu.

'Ne želimo biti ti koji će mu to reći', rekao je za ruski dnevnik Izvjestija neimenovani član obitelji tvorca puške. 'To bi ga moglo ubiti', dodao je.

'Kalašnjikov' je toliko poznata puška da je postala jednim od općih simbola u svijetu, a otkako se 1940. njome počela koristiti Crvena armija, mnogi proizvođači u svijetu kopirali su je pa je danas navodno puška koja se najviše proizvodi u svijetu.

Dosad je bilo nekoliko modela, a glasnogovornik proizvođača, tvornice Izmaš u središnjoj Rusiji, za Izvjestija je rekao da će novi model biti spreman za pokazivanje javnosti do kraja 2011.