otišli zbog borbi

Ruska uprava napustila iznimno važan grad u Hersonskoj oblasti

15.11.2022 u 15:18

Bionic
Reading

Državni službenici koji rade za rusku administraciju u Novoj Kahovki, drugom po veličini gradu u ukrajinskoj južnoj regiji Hersonu, otišli su zbog borbi, rekli su dužnosnici u utorak.

Grad je na istočnoj obali rijeke Dnipra, pored goleme brane Kahovke, za čije granatiranje se međusobno optužuju Ukrajina i Rusija.

Također graniči s ušćem Sjevernokrimskoga kanala, ključnog izvora svježe vode za poluotok Krim, koji je Rusija zauzela 2014.

“Nakon dobro poznatih događaja od 11. studenog, kada je ruskim snagama naređeno povlačenje s desne (zapadne) obale hersonske regije, Nova Kahovka se našla pod izravnom vatrom topništva velikog kalibra i minobacača oružanih snaga Ukrajine", priopćila je gradska uprava koju je postavila Rusija.

Rečeno je da su zaposlenici gradske uprave i općinskih institucija napustili grad i premjestili ih na sigurna područja u regiji.

Od povlačenja Rusije iz grada Hersona i područja zapadno od Dnjepra prošli tjedan, pažnja je usmjerena na gradove i naselja pod ruskom kontrolom na istočnoj obali, gdje su ruske snage zauzele obrambene položaje.

Fotografije objavljene u utorak na društvenim mrežama pokazuju da su ruske snage napustile grad Oleški, preko rijeke Dnjepra od Hersona, što sugerira da jedno od najvećih povlačenja u ratu možda nije završilo na riječnoj obali.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je svjetskim čelnicima da neće posustati u ukrajinskoj vojnoj kampanji da istjera ruske snage nakon ponovnog zauzimanja Hersona - jedine regionalne prijestolnice koju je Rusija držala otkako je izvršila invaziju prije gotovo devet mjeseci.