napeta situacija na jugu ukrajine

[FOTO] Rusi izdali naređenje građanima Hersona da se hitno evakuiraju preko rijeke Dnipro, hoće li raznijeti branu Kahovka?

22.10.2022 u 16:16

Bionic
Reading

Ruske okupacijske vlasti u Hersonu na jugu zemlje naredile su stanovnicima u subotu da napuste grad i prijeđu na istočnu obalu rijeke Dnipro, zbog kako su naznačili 'napete situacije na frontu'.

Naredba o evakuaciji je objavljena na službenom Telegram kanalu okupacijske uprave regije Herson.

"Svi civili, kao i svi službeni odjeli i ministarstava civilne uprave danas moraju prijeći na lijevu obalu Dnipra. Zbog napete situacije na frontu povećane opasnosti od masovnog granatiranja grada i opasnosti od terorističkih napada, svi civili moraju odmah napustiti grad i prijeći na lijevu obalu Dnipra! Pobrinite se za sigurnost svoje obitelji i prijatelja! Ne zaboravite dokumente, novac, dragocjenosti i odjeću", piše u službenom priopćenju.

Ukrajinski mediji su 20. listopada objavili da ruske okupacijske snage prebacuju svoju vojnu opremu i osoblje s desne obale rijeke Dnipro na njenu lijevu obalu u Hersonskoj oblasti, nakon nedavnih uspjeha ukrajinskih oružanih snaga u oslobađanju oblasti.

Ranije je glavni zapovjednik svih ruskih snaga u Ukrajini, general Sergej Surovikin nagovijestio mogućnost da bi ruske snage mogle napustiti ovaj teritorij. No, strahuje se da će pri povlačenju Rusi dignuti u zrak hidrocentralu Kahovka kako bi usporili napredovanje ukrajinske vojske. Uništavanje hidrocentrale potopilo najmanje 80 naselja i izazvalo katastrofu na područjima nizvodno od brane.

Ukrajinske snage su početkom jeseni pokrenule niz ofenzivnih operacija u ovoj oblasti koje su dovele ruske snage u težak položaj, pogotovo njihovu opskrbu preko rijeke Dnipro.