nedostaje podrška

Ruska avijacija uglavnom je netaknuta, ali ima jedan veliki problem

29.11.2023 u 15:53

Bionic
Reading

Unatoč gubicima u Ukrajini, ruske zračne snage i dalje su prilično snažne. Rusija je započela invaziju s oko 900 lovaca i drugih borbenih zrakoplova, a procjenjuje se da je izgubila samo oko 90 zrakoplova između veljače 2022. i rujna ove godine

Uz sve silne borbene zrakoplove, ono što Rusija nema je zrakoplov osposobljen za pronalaženje mete i napad na neprijatelje na zemlji. Iako se očekivalo da će rusko zrakoplovstvo biti dominantan čimbenik u ovom ratu, baš kao što je to bio SAD u ratovima od 1945., ruski zrakoplovi pružili su ograničenu potporu svojim trupama i tako pridonijeli neuspjehu Kremlja, premda se očekivalo lako osvajanje Ukrajine. Taj je nedostatak omogućio ukrajinskim protuzračnim projektilima, ojačanim protuzračnom obranom zapadne proizvodnje, da djelomično onemoguće ruske zrakoplove u napadima, odnosno da dobar dio njih prisile da ostanu iza prve linije fronta te da bombardiraju ukrajinske ciljeve u manje preciznim napadima, piše Business Insider.

Da je riječ o NATO-vim zračnim snagama, rješenje bi bilo očito: pokušaj onemogućavanja neprijateljske protuzračne obrane (SEAD) i uništavanje neprijateljske protuzračne obrane (DEAD) te misije za ometanje i uništavanje raketnih baterija zemlja-zrak i radara protuzračne obrane. Ali takve akcije zahtijevaju odgovarajući broj zrakoplova za obavještavanje, nadzor i izviđanje (ISR) te za elektroničko ratovanje.

'Ruski vojni stručnjaci možda neće povjerovati da je ta država uložila svoj novac ili se usredotočila na pravu tehnologiju', stoji u nedavno objavljenom članku koji potpisuju Matthew Galamison, izvršni časnik eskadrile za elektroničke napade Američke mornarice, i Michael Petersen, profesor i stručnjak za rusku vojsku na Američkom pomorskom ratnom koledžu.

  • +6
Avion Su-34 Izvor: EPA / Autor: Yuri Kochetkov

'Poznavatelji zračnih snaga primijetili su da ruska obrambena industrija nije uspjela razviti sposobnosti i kapacitete, posebno u ISR-u i elektroničkom napadu, u svrhu SEAD-a i DEAD-a', napisali su Galamison i Petersen. Ruske zračne snage i dalje su bile usredotočene, smatraju, na tradicionalnu misiju ruske vojske - zaštitu 'domovine'.

'Strategija Rusije je da daje prioritet obrani kritične infrastrukture i bliskoj zračnoj potpori kopnenih trupa, a ne projekciji moći u branjenom zračnom prostoru. Zbog toga je patio razvoj operativnih koncepata i doktrine za operacije zračne dominacije, uključujući SEAD/DEAD', napisali su.

U idealnom slučaju, lovci koji ulaze u neprijateljski teritorij bili bi praćeni jurišnim avionima za elektroničko ratovanje visokih performansi, kao što je EA-18G Growler američke mornarice, kako bi ometali ili zavarali neprijateljsku protuzračnu obranu. Ali ruske zračne snage koriste prerađene putničke zrakoplove i razne modele lovaca Suhoj s nosačima za elektroničko ratovanje postavljenima na krilima, a oni pružaju ograničenu podršku. Ako ometanje iz zraka nije opcija, onda im trebaju proturadijacijski projektili, kao što je ruski Kh-31, da se uključe i unište neprijateljske radare. No te rakete mogu biti učinkovite samo ako se pravilno koriste.

Sve dok ukrajinska protuzračna obrana ne bude potisnuta, ruske zračne snage ne mogu pružiti smislenu potporu kopnenim trupama. Bez zračne podrške ruska vojska ima problem. Mnoge njene vojne jedinice u Ukrajini sastavljene su od loše obučenih, slabo naoružanih i nemotiviranih vojnih obveznika i kriminalaca puštenih na uvjetnu slobodu. Provođenje složenih operacija s takvim postrojbama izazov je, čak i kada se na drugoj strani ne bi nalazili visokomotivirani branitelji poput Ukrajinaca. Zračne snage mogle su i trebale biti nešto što bi izjednačilo omjer snaga i pomoglo ruskim kopnenim snagama da nadoknade druge slabosti.

Prema nedavnim procjenama britanskog ministarstva obrane, ruska vojska ipak poduzima neke korake da bi nadoknadila nedostatak zračne pokrivenosti. Tako je počela koristiti zrakoplove za rano upozoravanje i kontrolu A-50, a oni bi na većim dometima trebali pronaći ciljeve za ruske protuzračne obrambene sustave S-400. Do tog koraka došlo je jer je Rusija zabrinuta da bi Ukrajina mogla rasporediti borbene zrakoplove zapadnih snaga. Uz to, nedavno je uočen ruski izviđački zrakoplov M-55 iz sovjetske ere te je imao vojnu izvidničku kapsulu razvijenu za borbene zrakoplove. To je znak da Moskva razmatra stavljanje M-55 u uporabu za ISR i pronalaženje ciljeva. Senzori M-55 mogli bi raditi 'na značajnoj udaljenosti' kako bi uočili ukrajinske trupe i lokacije protuzračne obrane iz sigurnosti ruskog zračnog prostora.

S obzirom na zastrašujuće ruske mogućnosti elektroničkog ratovanja i bogat arsenal, prividan interes Moskve da pronađe ukrajinsku protuzračnu obranu iz zraka signal je i Kijevu da će uskoro morati naći učinkovitiji način da to onemogući.