neočekivan potez

Rusija žurno premješta moćno oružje iz Kalinjingrada. Ovo ukazuje na problem

27.11.2023 u 18:02

Bionic
Reading

Rusija premješta sustave protuzračne obrane iz svoje zapadne eksklave Kalinjingrada. Britanci smatraju taj pokret dokazom da se Moskva sve teže nosi s dankom rata u Ukrajini

'Kremlj je vjerojatno premjestio niz strateških sustava protuzračne obrane iz svoje baze na Baltičkom moru, Kalinjingradu, na trenutne linije bojišnice u Ukrajini kako bi popunio nedavne gubitke', napisalo je britansko ministarstvo obrane u najnovijem ažuriranju.

'Kao svoju najzapadniju ispostavu koja s tri strane graniči s državama članicama NATO-a, Rusija smatra Kalinjingrad jednom od svojih strateški najosjetljivijih regija', dodalo je ministarstvo.

Rusija bazira svoju Baltičku flotu u Kalinjingradu, stiješnjenom između Poljske i Litve na istočnom krilu NATO-a. Do izolirane oblasti može se doći kroz sporni pojas zemlje poznat kao Koridor Suwalki, koji povezuje ruskog saveznika Bjelorusiju s Kalinjingradom. Koridor Suwalki povremeno se opisuje kao NATO-ova slaba točka i najutvrđenija granica tog saveza. Litavski ministar obrane Arvydas Anušauskas izjavio je za Newsweek ranije da ta zemlja i saveznici jačaju obranu oko njega.

Izgleda da je rusko ministarstvo obrane spremno prihvatiti dodatni rizik oko Kalinjingrada smanjenjem svoje protuzračne obrane i premještanjem sustava u Ukrajinu, što 'naglašava prenapregnutost koju je rat izazvao za neke od ključnih modernih sposobnosti Rusije', ocijenilo je ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva. Prijenos vrijednih naprednih sustava protuzračne obrane iz Kalinjingrada uslijedio je nakon sve većih gubitaka ruskog sustava S-400 Triumf krajem listopada.

  • +8
Ruski protuzračni sustav S-400 Izvor: Profimedia / Autor: EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia

S-400, ili SA-21 Growler kako ga naziva NATO, napredni je mobilni raketni sustav zemlja-zrak. Riječ je o sustavu dugog dometa koji se općenito smatra ekvivalentnim Patriotu američke vojske i zlatnim standardom ruske protuzračne obrane. On predstavlja nadograđenu verziju moskovskog hladnoratovskog sustava S-300, također korištenog u ruskoj invaziji na Ukrajinu. Početkom ove godine Rusija je imala oko 96 mobilnih projektila zemlja-zrak S-400, prema Međunarodnom institutu za strateške studije (IISS).

Međutim, nakon što je Kijev pokrenuo svoju ljetnu protuofenzivu na ruske snage, ukrajinska vojska pojačala je svoj fokus na S-400 razmješten oko Krimskog poluotoka pod kontrolom Moskve. Stručnjaci su za Newsweek sredinom rujna rekli da je S-400 u početku imao dobre rezultate diljem Ukrajine, ali sve se manje uspijeva obraniti od ciljanih ukrajinskih udara.