A ZAŠTO JE UMRO?

Rusija sudila i osudila mrtvog čovjeka

11.07.2013 u 13:55

Bionic
Reading

Još se u ruskoj i sovjetskoj povijesti bezuspješno traži sličan primjer, da je neka osoba završila na sudu i bila proglašenom krivom – a da je tijekom cijelog procesa bila mrtva, dočim se pravosudni sustav nije bavio uzrocima smrti ni približno tako uporno

Sud u Moskvi danas je odlučio da je odvjetnik Sergej Magnitski, inače pokojan već više od tri i pol godine, kriv zbog sudjelovanja u utaji poreza. Slučaj tog pravnika zaokupio je pažnju svjetske javnosti, jer je preminuo u zatvoru, gdje je u sumnjivim uvjetima bio držan skoro godinu dana, bez suđenja. Njegovi bližnji i udruge za ljudska prava tvrde da je u zatvoru bio premlaćivan zbog pokušaja da raskrinka državnu korupciju.

Magnitski je bio uhićen 2008., nakon što je poveo pravnu borbu za zaštitu Hermitage Capitala, tvrtke britanskog vlasnika Williama Browdera za kojeg je radio. Suprotstavljajući se akcijama koje su on i Bowder nazivali pokušajem ilegalnog preuzimanja kompanije, Magnitski je počeo ukazivati na korupciju u poreznoj upravi Rusije i pronevjeru više od 200 milijuna dolara. Nakon toga, sam je uhapšen pod optužbama da je utajio porez te je u zatvoru umro u dobi od 37 godina.

Slučaj je izazvao zaoštravanje odnosa između Rusije i SAD-a koji traži da ruske vlasti provedu punu istragu.