širila 'lažne' informacije

Rusija stavila na međunarodnu tjeralicu članicu Pussy Riot

07.11.2023 u 13:03

Bionic
Reading

Sud u Moskvi stavio je u utorak Ljusju Stein, članicu Pussy Riot koja je pobjegla u inozemstvo, na međunarodnu tjeralicu zbog širenja svjesno "lažnih" informacija o ruskim oružanim snagama, izvijestila je državna novinska agencija TASS.

Nakon što je predsjednik Vladimir Putin naredio ulazak snaga u Ukrajinu u veljači 2022., Rusija je donijela niz zakona koji nameću stroge kazne svima za koje se smatra da su diskreditirali oružane snage ili širili lažne vijesti o njima.

TASS je citirao izvor iz moskovskog suda Basmani koji je rekao da će Stein biti uhićena čim uđe u Rusiju. Nije navedeno za širenje kojih konkretnih informacija o oružanim snagama je tereti.

Pussy Riot, feministička oporbena skupina, postala je poznata tako što je upala u moskovsku katedralu Krista Spasitelja u veljači 2012., uzvikujući pjesmu-molitvu protiv Putina.

Neki na Zapadu hvale skupinu zbog osporavanja pretpostavki Putinove Rusije, a ruski dužnosnici kažu da je skupina namjerno pokušala omalovažavati rusku kulturu, moral i pravoslavlje.

Stein (27), koji je prethodno bila općinska vijećnica moskovskog okruga, pobjegla je iz Rusije nakon što je izbjegla kućni pritvor.

Rekla je da je uspjela pobjeći presvukavši se u uniformu dostavljača hrane. Na svom Instagram profilu objavila je fotografiju prerezane narukvice za praćenje s njezine noge.

Dok je bila u Rusiji, više puta ju je uhitila ruska policija zbog sudjelovanja u prosvjednim skupovima. Tijekom jednog od tih uhićenja u prosincu 2021., Stein je, zajedno s članicom Pussy Riot Marijom Aljokinom, stupila u štrajk glađu.