APEL ČLANICE

Pussy Riot: 'Naša prijateljica uhićena je na hrvatskoj granici. Ako je deportiraju, ubit će je!'

31.05.2022 u 22:39

Bionic
Reading

Ruska feministička protestna punk rock grupa Pussy Riot održala je sinoć koncert u Muzeju suvremene umjetnosti, no koncert je sad pao u sjenu jer je jedna od djevojaka koja je putovala s članicama benda uhićena na granici, izvještava Jutarnji list

Jučerašnje neslužbene informacije potvrdila je članica Pussy Riota Olga Borisova na Facebooku dodajući da je uhićena jer je traže turkmenske vlasti.

'Na fotografiji je naša prijateljica Aja Nijazova, ruska aktivistica iz Turkmenistana. Njezina priča zaslužuje film, ali zasad ću samo pisati o njoj. Turkmenistan je jedna od najstrašnijih diktatura na svijetu. Ondje se ubijaju opozicionari, ali se za to ne čuje, nema interneta, a sad ni ne možeš otići iz Turkmenistana. A onda su 2000-ih godina, nakon još jednog vala čistki u zemlji, mnogi opozicijski političari zatvoreni i ubijeni, a među njima je bio i Ajin otac. U to vrijeme Aja je već živjela u Moskvi i upozorena je da hitno mora pobjeći iz Rusije. A ona je krenula u bijeg', započela je Borisova s prepričavanjem životne priče svoje prijateljice, prenosi Jutarnji.

  • +46
Pussy Riot u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Tvrdi kako su tada turkmenske vlasti otvorile slučaj "krađe stoljeća", navodne pronevjere iz Središnje banke Turkmenistana i za to optužile Aju i njezina oca. Aja je sa svojim malim sinom utočište našla u Švicarskoj otkud nije mogla biti izručena Turkmenistanu. No, stvari su se promijenile kada je u dogovoru s turkmenskim vlastima Rusija izdala tjeralicu za njom.

'Došli su po Aju u Ženevu, a izručenje je čekala osam mjeseci. Dobila je šest godina zatvora u kojem je upoznala Mašu Aljehinu (također članicu Pussy Riota, op.a.), a prijateljice smo postale nakon što je izašla iz zatvora. Aja je krenula na prosvjede, skupljala i dostavljala informacije političkim zatvorenicima, a dobila je stranu putovnicu i bez probleme dobivala vize', objašnjava Borisova.

Aja se tako pridružila turneji Pussy Riota, a kako tvrdi Borisova, u Austriji, Litvi, Islandu i Njemačkoj i Belgiji je nitko ništa nije pitao, no sve se promijenilo u Sloveniji.

'Policajci su je agresivno izvukli iz hotelske sobe pozivajući se na tjeralicu iz 2002. i pričajući o mogućem izručenju Turkmenistanu gdje će je, naravno, ubiti. No, sudac se informirao o slučaju "krađe stoljeća" i ispričao se zbog nesporazuma nakon čega je puštena', tvrdi Borisova.

Međutim, ista se stvar dogodila samo tri dana kasnije na hrvatskoj granici.

'Aja je opet prilično grubo privedena, a poslijepodne je privedena na sud. Ali, na hrvatskom sudu joj NIJE OSIGURAN NI PREVODITELJ NI ODVJETNIK. Ostala je u zatvoru. Aja nas je zvala i plakala, molila nas da joj dostavimo toplu odjeću, no u zatvoru odbijaju to prihvatiti, jučer je bio Dan državnosti. Trenutno smo u kontaktu s odvjetnikom, čekamo žalbu, pozivamo medije, aktiviste za ljudska prava i vrlo smo zabrinuti za Aju', napisala je Borisova.

Hrvatska policija kaže kako je po tjeralici postupila kao i slovenska, no odluka suda je bila drugačija.

'Interpolovu tjeralicu se ne može ignorirati i obje su policije postupile isto. Članica Pussy Riota privedena je nadležnom sucu. U Sloveniji je proces trajao jako kratko i tamošnji je sudac odmah donio presudu da je se pusti. Ista procedura je ponovljena u Hrvatskoj, no tu je sudac na Županijskom sudu u Zagrebu odlučio drugačije i odredio ekstradicijski pritvor. Sada traje postupak, koji ima svoje faze, a uhićena članica Pussy Riota ima pravo žalbe', kažu iz MUP-a za Večernji.