'pišu po zidu'

[FOTO] Članice grupe Pussy Riot ponovno uhićene, ovog puta zbog pacifističkog grafita

30.08.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Švicarske policija u ponedjeljak je nakratko uhitila tri članice Pussy Riotsa, ruske feminističke protestne punk rock grupe, koja je vrlo kritična prema predsjedniku Putinu, zbog njihova nedovršenog grafita kojim su željele osuditi rusku invaziju na Ukrajinu

Policija bernskog kantona nije otkrila identitet triju uhićenih žena, ali je objavila da su ruske nacionalnosti.

U ponedjeljak, "malo prije 23:00 sata upozoreni smo da tri osobe 'pišu po zidu' u Wabernu", mjestu u predgrađu Berna, rekao je AFP-u glasnogovornik policije bernskog kantona Joel Regli.

“Na licu mjesta smo uhitili tri žene koje su posjedovale sprej za ispisivanje grafita”, rekao je.

Svima su na ruke stavljene lisice, što je, kako je pojasnio Regli, uobičajena praksa kada se istodobno uhiti nekoliko osoba koje treba prevesti u policijsku postaju. Dodao je da su sve tri puštene tijekom noći.

Potencijalno podizanje tužbi ovisi o vlasniku zida, odnosno o tomu kani li uložiti žalbu ili ne.

Prema fotografiji objavljenoj u listu Blick, na nedovršenom grafitu ispisanom na niskome zidu vide se riječi 'war' (rat) i 'km' (oznaka za kilometre) na plavoj pozadini.

  • +95
Pussy riot Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Grafitom se željelo ukazati na to da rat u Ukrajini i nije tako daleko od Švicarske, jer je bilo planirano napisati i udaljenost u kilometrima između Waberna i Ukrajine.

Članice Pussy Riota seriju koncerata po Europi započele su sredinom svibnja u Berlinu. Moto turneje je osuda rata u Ukrajini i prikupljanje novca za organizacije koje pomažu stanovništvu te zemlje.

Ova ruska feministička, anarhistička punk rock grupa, čije je sjedište u Moskvi, poznata je po izvođenju politički motiviranih prosvjednih performansa.

Osnovana je u ožujku 2011., a njezine članice dosad su izvodile nedopuštene i provokativne nastupe na najneuobičajenijim mjestima, iz čega su nastali glazbeni spotovi objavljeni na internetskim stranicama.