PREDSJEDNIČKA AMNESTIJA

Rusija pustila sve optužene aktiviste Greenpeacea

27.12.2013 u 13:13

Bionic
Reading

Aktivisti za zaštitu okoliša s Greenpeaceova broda, koji su bili uhićeni i optuženi zbog prosvjeda u rujnu na Arktiku a nedavno su amnestirani, dobili su izlazne vize i mogu napustiti Rusiju, javljaju u petak ruski mediji

'Svi strani aktivisti su dobili izlazne vize i putovnice i idu kući', napisao je Greenpeace Rusije na svom Twitter profilu.

Mnogi od njih počeli su odlaziti iz Rusije odmah nakon što su dobili potrebne dokumente, a u petak ih je otputovalo šestero.

'Gotovo je. Konačno smo slobodni', rekla je Alex Harris (27) iz Devona u Velikoj Britaniji.

Rusija je počela izdavati izlazne vize aktivistima s Greenpeaceova broda nakon što je odustala od sudskog postupka protiv njih u skladu s predsjedničkom amnestijom.

Optužbe protiv 30 ljudi s Greenpeaceova ledolomca Arctic Sunrisea, od kojih je 26 stranaca, odbačene su nakon što je ruska Duma usvojila prijedlog amnestije predsjednika Vladimira Putina prošlog tjedna povodom obilježavanja 20. godišnjice Ustava Ruske Federacije.

Skupina od 28 aktivista i dvojice novinara uhićena je u rujnu nakon što su se pokušali popeti na rusku naftnu platformu u Arktičkom moru u znak prosvjeda protiv naftnih bušotina na ekološki osjetljivom području. Prvotno su optuženi za piratstvo no optužbe su kasnije svedene na huliganizam i svi su bili pušteni uz jamčevinu u studenome.