OŠTRA REaKCIJA

Rusko veleposlanstvo: Protumjere protiv Hrvatske poduzet ćemo u najkraćem roku

26.03.2018 u 18:46

Bionic
Reading

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je objavilo da će odgovoriti na odluku SAD-a, Kanade, Ukrajine i 14 zemalja EU-a da protjeraju ruske diplomate, a njihove vlade je optužila da slijepo slijede svoje britanske saveznike u sukobu s Moskvom. Oglasilo se i rusko veleposlanstvo u Zagrebu koje je oštro kritizirao odluku Hrvatske da se priključi akciji protjerivanja ruskih diplomata.

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije je priopćilo da su protjerivanja diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala u engleskom gradu Salisburyju neprijateljski čin i provokativna gesta.

Velika Britanija za trovanje Skripala i njegove kćeri sovjetskim nervnim otrovom optužuje Rusiju, što Moskva odbacuje.

'Provokativna gesta solidarnosti s Londonom od strane ovih država koje bespogovorno slušaju britanske vlasti oko takozvane afere Skripal ne pokušavajući shvatiti okolnosti tog događaja su nastavak konfrontacijskog puta prema eskalaciji', stoji u priopćenju.

'Britanski saveznici...slijepo slijede principe euroatlantskog jedinstva na štetu zdravog razuma, normi civiliziranog međunarodnog dijaloga i principa međunarodnog prava'.

'Ne treba se ni spominjati da neprijateljski čin ovih skupina država neće proći bez odgovora i mi ćemo na njega reagirati', zaključuje se u priopćenju.

  • +15
Anvar Azimov Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Oštra reakcija ruskog veleposlanstva u Zagrebu

Reagiralo je priopćenjem i rusko veleposlanstvo u Hrvatskoj koje izražava duboko žaljenje što je hrvatska strana, slijedeći u kolosijeku blokovske solidarnosti pojedinačne zemlje EU-a i NATO-a, donijela žurnu i loše smišljenu odluku, čije će posljedice negativno odjeknuti za daljnji razvoj naših bilateralnih odnosa, uključujući njihov trgovinsko-gospodarski dio.

Također su poručili da je žalosno što se to događa sada kada razvoj višesmjerne bilateralne suradnje zaprima odgovarajuću dinamiku i progresivan karakter.

'Rusija naravno neće ostati bez odgovora te će protumjere biti poduzete u najkraćem roku. Mi smatramo ovaj potez neprijateljskim i neodgovarajući interesima i zadaćama rusko-hrvatskih odnosa', navodi se u priopćenju ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj.

>>> Plenković potvrdio: I Hrvatska izbacuje jednog ruskog diplomata

SAD, Kanada, Ukrajina i 14 zemalja EU-a - Njemačka, Francuska, Poljska, Litva, Češka, Italija, Nizozemska, Danska, Švedska, Latvija, Estonija, Finska, Rumunjska i Hrvatska, najavili su u ponedjeljak protjerivanje desetaka ruskih diplomata kao odgovor na trovanje bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala u engleskom gradu Salisburyju.

  • +62
Sva lica Vladimira Putina Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Velika Britanija pozdravila masovno protjerivanje ruskih diplomata

Najviši britanski dužnosnici pozdravili su odluku SAD-a i 14 zemalja Europske unije o protjerivanju desetaka ruskih diplomata u znak solidarnosti s Londonom zbog trovanja dvostrukog špijuna Sergeja Skripala za koje se sumnjiči Moskva.

Britanska premijerka Theresa May pozdravila je odluku saveznika, "koja jasno pokazuje da stojimo rame uz rame kako bismo poslali najsnažniji mogući signal Rusiji da ne može nekažnjeno kršiti međunarodno pravo", priopćio je njezin ured.

Ministar vanjskih poslova Boris Johnson rekao je da je zapadna akcija protiv ruskih diplomata u SAD-u i Europi najveće protjerivanje ruskih špijuna u povijesti. "Današnji izniman međunarodni odgovor naših saveznika stoji u povijesti kao najveće kolektivno protjerivanje ruskih obavještajnih časnika ikad i pomoći će u obrani naše zajedničke sigurnosti", napisao je Johnson na Twitteru.