SLUČAJ SKRIPAL

Počelo je: SAD i 14 zemalja EU-a protjeruju ruske diplomate, Rusi uzvraćaju istom mjerom

26.03.2018 u 15:36

Bionic
Reading

Sjedinjene Države donijele su u ponedjeljak odluku o protjerivanju 60 ruskih diplomata te zatvaranju ruskog generalnog konzulata u Seattleu u znak solidarnosti s britanskim vlastima u slučaju Skripal, a američkoj inicijativi pridružile su se brojne europske države. Rusija je odmah uzvratila istom mjerom

'Danas je predsjednik Donald Trump naredio deportacije desetina ruskih obavještajnih časnika iz Sjedinjenih Država i zatvaranje ruskog konzulata u Seattleu zbog njegove blizine jednoj od naših podmorničkih baza', izjavio je neimenovani dužnosnik State Departmenta.

  • +3
Očevid na mjestu trovanja Skripalovih Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Sjedinjene Države poduzimaju ove mjere s NATO-vim saveznicima i partnerima širom svijeta kao odgovor na rusku upotrebu bojnog kemijskog oružja u Velikoj Britaniji, što je posljednji slučaj u nizu tekućih destabilizirajućih akcija u svijetu', dodao je izvor iz Pentagona, a prenose sve svjetske agencije.

Kako se doznaje, Sjedinjene Države iz države protjeruju 60 ruskih diplomata, kojima je zadan rok od tjedan dana da napuste zemlju.

'Protjerujemo 48 članova diplomatske misije i još 12 pripadnika misije UN-a. Ukupno 60 diplomata', istakao je neimenovani dužnosnik State Departmenta.

Plenković je kazao da je stav o protjerivanju jednog ruskog diplomata usuglasio cijeli državni vrh naglasivši da je poziv ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku, koji je prije koji dan uputila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, dio sasvim drugih dogovora koji su plod njenog posjeta Rusiji.

Američki primjer odmah su slijedile Njemačka, koja je najavila protjerivanje četvorice ruskih diplomata, te Danska, koja je najavila protjerivanje njih dvojice.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk potvrdio je da će ukupno 14 zemalja protjerati ruske diplomate, a nije isključio ni proširenje navedenih mjera.

Protjerivanje 13 diplomata najavila je i Ukrajina te Poljska, koja će protjerati četvoricu ruskih diplomata. Litva i Češka su najavile protjerivanje troje Rusa, Nizozemska dvoje, a Latvija i Estonija po jednog.

Odmah nakon najave o protjerivanju oglasila se i Moskva priopćivši kako će protjerati 60 američkih diplomata.

'Jasno je da ćemo uzvratiti identičnim protumjerama kojima će biti pogođene Sjedinjene Države', izjavio je ruski senator Vladimir Džabarov.

Uskoro opširnije...