BIJES U KIJEVU I BRUXELLESU

Rusija ponudila državljanstvo oko tri milijuna Ukrajinaca

15.08.2019 u 15:54

Bionic
Reading

Moskva je u četvrtak ponudila državljanstvo oko 3 milijuna Ukrajinaca iz ratom pogođenih regija na granici s Rusijom, a taj je potez već razljutio Kijev i Europsku uniju.

Ruski predsjednik Vladimir Putin program je pokrenuo ove godine kako bi ubrzao proces dobivanja državljanstva za stanovnike ukrajinskih regija Doneck i Luhansk u kojima pola desetljeća traju sukobi ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika.

Kijev i EU osuđuju taj plan.

Moskva je na sličan način dala državljanstvo stanovnicima ukrajinskog poloutoka Krima nakon što ga je okupirala i anektirala 2014.

"Sveukupni broj onih koji mogu prihvatiti ponudu je oko 3 milijuna stanovnika Ukrajine", kazala je čelnica odjela za migracije ministarstva unutarnjih poslova Valentina Kazakova, prenosi državna novinska agencija TASS. Ta brojka ranije nije spominjana.

Napetosti između Ukrajine i Rusije Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Ukrajina je zaprijetila da će oduzeti ukrajinsko onima koji uzmu rusko državljanstvo, a EU je najavila da neće priznati ruske putovnice stečene kroz taj program.

Sukob između dviju strana izbio je početkom 2014., nakon što su Ukrajinci zbacili proruskog predsjednika i okrenuli se Zapadu.

U sukobima je do danas poginulo više od 13 tisuća ljudi, pokazuju procjene Ujedinjenih naroda.