NASILJE NAD PROSVJEDNICIMA

Rusija optužuje SAD za 'dvostruka mjerila'

31.10.2011 u 14:52

Bionic
Reading

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov kritizirao je Zapad zbog "dvostrukih mjerila" u načinu na koji tretira javne prosvjede u Rusiji i kod kuće, javljaju u ponedjeljak ruski mediji.

Izjava Lavrova uslijedila je nakon što je policija u Portlandu u Oregonu uhitila 30 ljudi, koji su prosvjedovali protiv bogatih u sklopu pokreta "Okupirajmo Wall Street", zbog kršenja policijskog sata.

"Dok se nama usuđuju postavljati pitanja, naši zapadni partneri ne žele rješavati svoje vlastite probleme kojih imaju dosta", rekao je Lavrov misleći na kritike zapadnih organizacija za ljudska prava glede "nasilnih" rastjerivanja prosvjeda u Rusiji.

U nedjelju je policija u američkom gradu Denveru morala primijeniti silu protiv pristaša pokreta "Okupirajmo Wall Street" kada je gomila od oko 2000 ljudi navalila na zgradu parlamenta savezne države Colorado, objavio je CBS na svojoj internet stranici u nedjelju.

"Način na koji tretiraju prosvjednike iz pokreta 'Okupirajmo Wall Street' jasno pokazuje da naši kolege na Zapadu imaju dvostruka mjerila", istaknuo je Lavrov.

Prema ruskom zakonu o okupljanjima i demonstracijama usvojenom 2010., prosvjednici moraju dobiti dopuštenje vlasti za održavanje takvog skupa. Vlasti zadržavaju pravo da promijene vrijeme, datum ili lokaciju prosvjeda. Ako se prosvjednici okupe na prvotno planiranoj lokaciji bez dopuštenja vlasti policija će ih uhititi.

Vlasti su koristile ovaj zakon za odgađanje ili odbijanje niza planiranih prosvjeda što je izazvalo kritike sa Zapada.