ratovanje drugim sredstvima

Rusija glavnu bitku vodi izvan bojišta: Moramo biti svjesni onoga što rade...

03.04.2024 u 19:58

Bionic
Reading

SAD mora biti svjestan i izbjegavati ruske operacije dezinformiranja pod svaku cijenu ako želi obraniti zapadne vrijednosti i pomoći Ukrajini da dobije rat, smatraju analitičari tog sukoba

Analitičari Instituta za ratne studije (ISW) ističu da Rusija svakodnevno dovodi u pitanje osnovne činjenice miješajući se u razne javne rasprave na Zapadu te ih preplavljujući vlastitim narativima.

U javni prostor se poturuje zamisao da se rat u Ukrajini ne može dobiti zbog ruske dominacije. Zapravo je riječ o ruskoj informacijskoj operaciji koja nam daje uvid u pravu strategiju Kremlja i jedinu pravu nadu u uspjeh.

Godinama je Rusija manipulirala informacijama na način da je navela druge da je doživljavaju kao dominantnu silu u Europi. U novije vrijeme stvara se priča da pobjeđuje u Ukrajini, piše Business Insider.

Osnovni cilj Rusije je da zapadni partneri, posebno SAD, prestanu pomagati Ukrajini. Najvažnija ruska strategija, dakle, nije nekakva strategija borbe na bojnom polju, već informacijski rat u kojem nam žele postaviti svoju sliku svijeta. Odluke koje donesemo u toj alternativnoj stvarnosti koju su nam generirali omogućit će Rusiji pobjedu u stvarnom svijetu.

ISW tvrdi da Kremlj gura narativ da je 'potpora Ukrajini odvraćanje pažnje od 'pravih' američkih problema i da jednostavno nije vrijedna truda. Zamor od sukoba postao je ozbiljan problem na Zapadu, posebno u SAD-u, jer je financiranje potpore Ukrajini blokirano u Kongresu već mjesecima.

Takva situacija očito utječe na razvoj događaja na bojnom polju jer se ukrajinske snage bore s nedostatkom streljiva i zaliha. Odgoda paketa pomoći Ukrajini u Kongresu postala je toliko velik problem da je prošlog mjeseca objavljeno da više od 40 posto Ukrajinaca ima manje povjerenja u podršku Zapada te da se osjeća kao da je Zapad 'umoran' od Ukrajine.

  • +6
Ukrajinski tenkisti Izvor: Profimedia / Autor: Adri Salido / AFP / Profimedia

Sve češće postavljaju se i pitanja - isplati li se potpora Ukrajini i nisu li pregovori za mir, čak i ako to znači ukrajinske žrtve, najbolji put naprijed.

'Rusija otima i zamjenjuje ključne koncepte zapadne rasprave o ovom ratu, kao što su pojmovi mira i obrane, pridonoseći kategoričkim pogreškama na Zapadu o oba', objašnjavaju stručnjaci ISW-a i ističu: kada Kremlj 'signalizira mir', on zapravo signalizira zahtjev za ukrajinskom i zapadnom predajom.

Ukrajina ima zadatak braniti se otkako je Rusija izvršila invaziju, ali su zapadne zemlje povremeno pogrešno protumačile njenu obranu i zahtjeve za oružjem kao agresivne i takve da pridonose eskalaciji sukoba. Njemački kancelar Olaf Scholz nedavno je odbio donirati krstareće rakete Taurus, tvrdeći da se one mogu odgovorno koristiti samo ako se njemački vojnici pošalju u Ukrajinu da pomognu u upravljanju njima, što je nešto što se neće dogoditi. Rekao je da je to crta koju kao kancelar ne želi prijeći.

Scholz je oklijevao slati oružje u Ukrajinu - osobito novo - poput borbenog tenka Leopard 2. SAD je također osjetljiv kada su u pitanju ključni sustavi, poput HIMARS-a, Bradleyi, Abramsi, zrakoplovi i projektili dugog dometa poput ATACMS-a.

I druge zemlje ponekad su činile isto.

ISW je naglasio da Rusija ima koristi od zapadnih zemalja koje Ukrajini kontinuirano uskraćuju ključno oružje te je time mogu značajno onesposobiti.

Ruski špijunski sustav Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Licencirane fotografije - Stilsoft

Kako bi se borili protiv ruskih dezinformacija, stručnjaci ISW-a sugeriraju da zapadne zemlje poput SAD-a i europskih saveznika ostanu uporne u pomaganju Ukrajini i osujete ulogu Rusije u oblikovanju percepcije Zapada o tome.

'Sjedinjene Američke Države moraju prkositi naporima Kremlja da promijeni naše odluke i volju', savjetuju analitičari ISW-a.

Stručnjaci smatraju da je ulog daleko veći ako Rusija pobijedi od onoga kako bi Kremlj mogao utjecati na mišljenje zapadnih čelnika.

'Ako Rusija pobijedi u Ukrajini, to će značiti da je Kremlj uspio potkopati zapadnu volju i sposobnost rasuđivanja temeljnih istina i svojih interesa. Pomaganje Ukrajini da ostvari pobjedu i poraz premisa koje Rusija pokušava nametnuti trebao bi biti glavni napor Sjedinjenih Država i slobodnog svijeta ako želi ostati slobodan', poručili su.

Za kraj su istaknuli:

'Rusija ne može poraziti Ukrajinu ili Zapad - i vjerojatno će izgubiti - ako Zapad mobilizira svoje resurse da se odupre Kremlju. Ako se nagnemo i skočimo, Rusija gubi.'