bundestag glasao

Njemačka odbila Ukrajinu, ništa od isporuke krstarećih raketa Taurus

22.02.2024 u 14:48

Bionic
Reading

Njemački parlament Bundestag odbacio je u četvrtak, većinom glasova vladajuće socijaldemokratsko-zeleno-liberalne koalicije, zahtjev oporbenih demokršćana za isporukom krstarećih raketa Taurus Ukrajini

Oporbena demokršćanska Unija CDU/CSU postavila je zahtjev u Bundestagu koji traži "preokret u njemačkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici", čime bi se omogućila isporuka raketnog sustava Taurus Ukrajini. Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) i zastupničkog kluba Unije CDU/CSU u Bundestagu Friedrich Merz je pozvao zastupnike stranaka vladajuće koalicije socijaldemokrata, zelenih i liberala (FDP) da glasuju po savjesti i odobre isporuku Taurusa.

"Ukrajina i dalje ne dobiva u punoj mjeri sredstva koja su joj potrebna kako bi uspješno obranila od ruskog agresorskog rata", rekao je Merz.

KEPD 350 Taurus Izvor: Wikimedia Commons / Autor: SKoop

Sigurnosno vijeće Njemačke, u kojem odlučujuću riječ ima njemački kancelar Olaf Scholz, odbija isporuku njemačkog raketnog sustava zrak-zemlja Ukrajini. Promatrači smatraju da Scholz odbacuje isporuku ovog naoružanja s obzirom na to da bi se ovi projektili dometa 500 km mogli upotrijebiti i protiv ciljeva duboko na području Rusije te služiti za moguću eskalaciju sukoba.