RAZLIKE U IDEOLOGIJI

Meta i Apple su u 'dubokom nadmetanju' oko metaverzuma. Što to znači za nas?

27.07.2022 u 14:04

Bionic
Reading

Mark Zuckerberg uvjeren je da je njegova kompanija u 'vrlo dubokom filozofskom nadmetanju' s Appleom pri izgradnji metaverzuma, sugerirajući da dva tehnološka diva kreću u natjecanje u prodaji hardvera za proširenu i virtualnu stvarnost

Metin direktor zaposlenicima je početkom mjeseca rekao da se natječu s Appleom kako bi odredili 'smjer u kojem će se kretati internet', piše Verge. Zuckerberg je spomenuo da bi se Meta trebala pozicionirati kao otvorenija i jeftinija verzija Applea, koji će, podsjetimo, uskoro predstaviti svoju prvu kacigu za proširenu stvarnost (šuška se o datumu prije kraja godine).

'Ovdje gledamo sukob filozofija i ideja te oni vjeruju da bolje korisničko iskustvo mogu proizvesti dubokom integracijom u svoj ekosustav, a mi vjerujemo da se puno toga može napraviti specijalizacijom unutar većeg broja kompanija - što će stvoriti puno veći ekosustav.'

Od preimenovanja Facebooka u Metu, Zuckerberg agresivno gura koncept unutarnje funkcionalnosti metaverzuma ili onog što on barem vidi kao sljedeće poglavlje računarstva - nakon mobilnih telefona. Meta je nedavno pomogla uspostaviti otvorene standarde metaverzuma s Microsoftom, Epic Gamesom i još nekoliko kompanija, a ideja im je potaknuti kreaciju otvorenih protokola koji će ljudima pomoći u lakom kretanju unutar metaverzuma budućnosti, odnosno imerzivnih 3D svjetova ispunjenih, pogodili ste, virtualnim dobrima.

Apple se u toj skupini, naravno, ne nalazi, što Zuckerbergovu prozivku ne čini iznenađujućom. Objasnio je da Appleov pristup izradi hardvera i softvera radi na stvarima poput iPhonea, no ne i u metaverzumu. 'Ne vjerujem da će zatvoreni ekosustav raditi bolje.'

Cambria

Dok je Appleov direktor Tim Cook više puta spominjao da je kompanija zainteresirana za proširenu stvarnost, sam Apple je bio karakteristično tih oko planova za izbacivanje hardvera. Svi znakovi upućuju na skorašnje izbacivanje kvalitetnog sustava za proširenu stvarnost iz Applea pod kodnim imenom Cambria. Radit će se o, kažu, prvom paru pravih naočala za proširenu stvarnost.

Ako proširena i virtualna stvarnost zbilja uhvate zamah, kao što je Zuckerberg zamislio, očito je da sebe i reformiranu marketinšku firmu Facebook nastoji postaviti kao svojevrsni Android u odnosu na Appleov iOS. Metina kaciga Quest, recimo, već dozvoljava sideloading aplikacija koje je potvrdio njezin VR dućan za aplikacije, slično kao što i Google dozvoljava sideloading na Androidu. Čak i uz povišenu cijenu Questa, Metin hardver i dalje posluje na nuli ili u minusu.

  • +6
iPhone 13 Pro - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Nepotrebno je naglašavati da Apple i bivši Facebook nikad nisu bili u dobrim odnosima. Striktan sustav za blokiranje praćenja koji Apple ugrađuje u svoje uređaje smeta Zuckerbergovoj mašineriji za praćenje te je već uzrokovao gubitak od, procjenjuje se, više milijardi dolara zarade na Appleovim uređajima. Sve što je Apple napravio to je da je pružio korisnicima priliku da biraju žele li da ih Facebook prati, a odgovor je više-manje očit. Dok Zuckerberg nastavlja smišljati lukav način na koji se izvući iz pritiska Appleovog zagovaranja privatnosti na mobilnim uređajima, vrlo je izvjesno da će se dvije tehnološke kompanije još godinama nastaviti sukobljavati.