NOVA FAZA RATA

Rusi udarili na ISIL i raketama s Kaspijskog jezera

07.10.2015 u 15:00

Bionic
Reading

Četiri ruska bojna broda ispalila su 26 projektila na položaje ISIL-a s Kaspijskog jezera, čime je Kremlj najavio novu fazu svoje umiješanosti u rat u Siriji. Istovremeno, nakon prvotnih kritika upućenih zbog ruske vojne intervencije i niza neovlaštenih ulazaka ruskih borbenih aviona u turski zračni prostor, Pentagon i službena Ankara danas su predložili Kremlju osnivanje zajedničkog stožera kojim bi se koordinirale vojne operacije protiv pripadnika tzv. Islamske države, dok su čelnici Slobodne sirijske vojske te oporbe zatražile uspostavu kontakata s Moskvom radi zajedničke borbe protiv ISIL-a

Novu fazu ratovanja, ovaj put s vode, potvrdio je danas ruski ministar obrane Sergej Šojgu dodavši kako su projektili ispaljeni nakon što je zapovjedništvo zaprimilo točne koordinate ISIL-ovih položaja.

'S četiri ratna broda ispaljeno je ukupno 26 projektila koji su pogodili 11 unaprijed lociranih meta. Sve mete uspješno su pogođene, a civilne žrtve nisu zabilježene', izjavio je Šojgu dodajući kako su rakete prevalile put od 1.500 kilometara. Krstareće rakete, doznaje se iz ruskog ministarstva obrane, ispaljene su nakon koordinacije s iračkom i iranskom vojskom koje su sa Sirijom nedavno osnovale zajednički rusko-iračko-iransko-sirijski stožer u Bagdadu odakle se planiraju sve akcije protiv tzv. Islamske države.

Danas je najavljeno i moguće proširenje koalicije te uključivanje Sjedinjenih Država, Turske i dijela sirijske oporbe u zajedničke koordinirane akcije protiv pripadnika ISIL-a, budući da je Pentagon predložio Kremlju pokretanje zajedničkih akcija protiv islamističkih ekstremista.

'Rusko ministarstvo obrane voljno je hitno razmotriti prijedlog Pentagona o zajednički koordiniranim akcijama protiv ISIL-a i taj prijedlog može se provesti. Nužno je da ruski i američki vojni stručnjaci razmotre sve tehničke detalje vezane za prijedlog Washingtona', kazao je glasnogovornik ruskog ministarstva vanjskih poslova general-bojnik Igor Konašenkov

Moguće osnivanje zajedničkog stožera najavio je i Anatolij Antonov, zamjenik ruskog ministra obrane, koji je izjavio kako je Moskva spremna koristiti informacije Pentagona o položajima ISIL-a te je pozvao sve članove Zapadne koalicije na razmjenu obavještajnih podataka s terena.

RTL Autor: RTL


Video: Reuters

Glasnogovornik ruskog ministarstva obrane priopćio je kako se službenoj Moskvi obratio i Fahad Masri, nekadašnji čelnik Slobodne sirijske vojske koja se bori protiv regularne vojske lojalne predsjedniku Bašaru al-Asadu, a koju Zapadna koalicija smatra 'umjerenom oporbom'. Masri je kao sadašnji koordinator tamošnje oporbe zatražio hitnu uspostavu kontakta s Kremljom.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je dan ranije kako je Moskva spremna uspostaviti kontakte sa Slobodnom sirijskom vojskom te je zatražio od Washingtona da ga izvijesti o informacijama vezanim za tu naoružanu frakciju radi uspostave veze.

'Pozdravljamo rusku dobro volju za uspostavom kontakata s nama te s njima želimo raspraviti problem ruskih udara na naše položaje te na civilne mete', izjavio je Masri dodavši kako su čelnici Slobodne sirijske vojske još od početka krvavog građanskog rata željeli uspostaviti dijalog s Moskvom te predložiti posjet visokorangiranih čelnika oporbe ruskoj prijestolnici.

U međuvremenu, tursko ministarstvo obrane predložilo je Moskvi osnivanje zajedničke radne skupine koja bi koordinirala akcije i sprečavala daljnje incidente što je potvrdilo i rusko ministarstvo obrane. Prema glasnogovorniku Konašenkovu, ruski vojni ataše u Istanbulu pozvan je u utorak na razgovor u Ankaru kako bi se raspravio taj problem.Tijekom razgovora turski vojni dužnosnici predložili su osnivanje zajedničke radne skupine koja bi koordinirala akcije u zajedničkoj borbi protiv ISIL-a.

Konašenkov je danas izvijestio kako se ruski zračni udari nastavljaju nesmiljenom žestinom te kako su ruski jurišnici Su-25 te taktički bombarderi Su-24 pod zaštitom lovaca-bombardera Su-30 nastavili raketirati i bombardirati položaje ISIL-a. Prema podacima ruskog ministarstva obrane, zračni udari polučili su znatan uspjeh uništivši zapovjedne stožere ISIL-a i njihovu logističku mrežu te infrastrukturu potrebnu za opremanje bombaša samoubojica.