SUBOTNJI NAPAD

Rusi opet gađali Harkiv, ubili troje i ranili desetke civila

22.06.2024 u 22:04

Bionic
Reading

Ruske navođene bombe pogodile su u subotu stambenu zgradu u Harkivu, drugom najvećem ukrajinskom gradu, usmrtivši tri osobe i ozlijedivši 52, zbog čega je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij zatražio dodatnu pomoć kako bi se zemlja nosila s rastućom prijetnjom takvog oružja.

Slike objavljene na internetu prikazuju dijelove peterokatnice u ruševinama, s razbijenim prozorima i balkonima te dijelovima zgrade razbacanima po tlu, oko kratera koji je napravila raketa.

Tužitelji iz ukrajinske Harkivske regije na istoku Ukrajine naveli su da je u napadu sredinom poslijepodneva poginulo troje, a ozlijeđeno 52 ljudi, uključujući troje djece. Regionalni guverner Oleh Siniehubov potvrdio je da je četvero ozlijeđenih u teškom stanju.

“Ovaj ruski teror navođenim bombama mora se i može zaustaviti”, napisao je Zelenskij na Telegramu.

"Potrebne su nam snažne odluke naših partnera kako bi nam omogućili da zaustavimo ruske teroriste i rusko vojno zrakoplovstvo tamo gdje se nalaze“, kaže Zelenskij.

Kasnije je u svom noćnom video obraćanju predsjednik rekao da su ruske snage upotrijebile više od 2400 navođenih bombi na ukrajinske ciljeve samo u lipnju, s oko 700 usmjerenih na Harkiv.

Kazao je da su, nakon što je Kongres SAD-a dao dugo iščekivano odobrenje velikog paketa pomoći u travnju, obnovljene zalihe oružja Ukrajine smanjile razaranje i učestalost raketnih napada i da se isto mora učiniti sada kako bi se obranili od ovakvih bombi.

"Značajno smanjenje ruskog raketnog terora na Harkiv i regiju dokazuje da je potpuno moguće zaštititi naše gradove i zajednice od ruskih bombi", rekao je.

Ukrajini su, apelira predsjednik, potrebni obećani paketi vojne pomoći "bez odgode kako bi se sporazumi koje smo postigli s predsjednikom Bidenom mogli realizirati".