britanija protestira

Rusi dvojicu Britanaca i Marokanca osudili na smrt: 'Ovo je prva presuda plaćenicima!'

09.06.2022 u 17:04

Bionic
Reading

Dvojica Britanaca i jedan Marokanac koje su zarobile ruske snage u Ukrajini osuđeni su na smrt, javlja ruska novinska agencija RIA Novosti

Aiden Aslin (28) iz Nottinghamshirea, Shaun Pinner (48) iz Bedfordshirea i marokanski državljanin Saaudun Brahim, pojavili su se na sudu u Narodnoj Republici Donjeck, koji drže proruski pobunjenici, prenosi BBC.

Rusi ih optužuju da su bili plaćenici, ali obitelji dvojice Britanaca tvrde da su bili u ukrajinskoj vojsci.

Velika Britanija poslala je poruku da je riječ o ratnim zarobljenicima koji imaju pravo na imunitet.

Aiden Aslin, Shaun Pinner, Saadun Brahim Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Na Telegramu je agencija RIA objavila: 'Vrhovni sud DPR-a donio je prvu presudu plaćenicima - Britanci Aiden Aslin i Sean Pinner i Marokanac Saadun Brahim osuđeni su na smrt'.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je 'duboko zabrinuta' zbog smrtnih kazni izrečenih Britancima Aidenu Aslinu i Shaunu Pinneru, poručio je Downing Street.

'Stalno smo govorili da ratne zarobljenike ne treba iskorištavati u političke svrhe', rekao je glasnogovornik premijera Borisa Johnsona.

'Prema Ženevskoj konvenciji ratni zarobljenici imaju pravo na imunitet boraca i ne bi trebali biti procesuirani zbog sudjelovanja u neprijateljstvima.

Nastavit ćemo raditi s ukrajinskim vlastima kako bismo pokušali osigurati oslobađanje svih britanskih državljana koji su služili u ukrajinskim oružanim snagama i koji se drže kao ratni zarobljenici.'

Ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je da je sudska presuda 'lažna presuda bez apsolutno ikakvog legitimiteta'.

Tko su osuđenici?

Osuđenici su bivši borci ukrajinske vojske koje su ruske snage zarobile u Mariupolju.

Aiden Aslin (28) je iz Newarka u Nottinghamshireu, a njegova obitelj je rekla da se 2018. preselio u Mikolaiv u Ukrajini. Postao je marinac u ukrajinskoj vojsci 2018., bio je zaručen kako bi se oženio Ukrajinkom i tu zemlju odabrao je za svoj dom. Bivši djelatnik socijalne skrbi ranije borio s kurdskim oružanim jedinicama u Siriji protiv tzv. Islamske države. Od svog zarobljavanja, pojavio se na fotografijama i video snimkama na ruskoj televiziji na kojima je izgledao natučeno i natečeno dok su ga ispitivali.

Shaun Pinner ima 48 godina i podrijetlom je iz Bedfordshirea. Njegova obitelj rekla je da je bio cijenjeni vojnik u britanskoj vojsci prije nego što se preselio u Ukrajinu prije četiri godine kako bi iskoristio svoje prethodno iskustvo i obuku s tamošnjom vojskom.

'Shaun je uživao u ukrajinskom načinu života i smatrao je Ukrajinu svojom novom zemljom u posljednje četiri godine. Tijekom tog vremena upoznao je svoju ženu, Ukrajinku koja je vrlo usredotočena na humanitarne potrebe zemlje', rekli su.

Pinnerov je trogodišnji ugovor istjecao krajem godine i planirao se humanitarno angažirati u zemlji, tvrdi njegova obitelj. 'Shaun je mnogima smiješan, voljen, dobronamjeran muž, sin, otac, brat i prijatelj', rekli su.