ZEMLJA SA SLOŽENOM SITUACIJOM

Rusi diplomatima u Srbiji daju veće plaće i beneficirani staž

16.06.2011 u 15:30

Bionic
Reading

Ruska Vlada je Srbiju s Kosovom stavila na popis zemalja sa 'složenom društveno-političkom situacijom'. Ruski diplomati koji rade u Srbiji ubuduće će stoga imati 20 posto više plaće i beneficirani radni staž te će im se jedan dan rada računati kao dan i pol. Na istom su popisu i Gruzija, Abhazija, Gvatemala, Izrael, Iran, Sjeverna Koreja, Sudan, Tadžikistan i Čad

Kako je definirano, na popisu su se našle one zemlje u kojima postoji 'eksplozivna društveno-politička situacija koja je rezultat neefikasnosti centralne vlasti, zaostalog ekonomskog uređenja, energetske ovisnosti, niskog standarda stanovništva te porasta kriminaliteta', pišu Nezavisne.

Tu također spadaju i zemlje koje se nalaze u neposrednoj blizini takvih država te osjećaju negativan utjecaj spomenutih faktora, kako zbog zajedničke povijesti ili privrede, tako i zbog zajedničkih granica te migracija stanovništva.

Na popis zemlja u kojima je proglašeno izvanredno stanje ili im prijeti izbijanje oružanog sukoba, vojne agresije, ili je pak u tijeku sukob između vlasti i opozicije ili vojne operacije u skladu s odlukom UN-a, Rusi su uvrstili Irak, Afganistan, Jemen, Libiju, Južnu Osetiju i Palestinu. U tim će zemljama ruski diplomati primati 40 posto veće plaće, a svaki dan rada računat će im se kao dva.